Zločinci na tribinama

Na tribinama stadiona diljem bivše države njeguje se promoviranje osuđenih ratnih zločinaca: Navijačka skupina Škripari iz Širokoga Brijega izvjesila je sliku Slobodana Praljka, a u Srbiji prednjače Delije koji veličaju Dražu Mihailovića

AUTOR: Dragan Grozdanić/Novosti
OBJAVLJENO: 06.12.19 u 11:09
https://bit.ly/2DTDDqg
Na tribinama stadiona diljem područja bivše države godinama se njeguje pravo na promoviranje osuđenih ratnih zločinaca. Tako je navijačka skupina Škripari iz Širokoga Brijega u prvenstvenoj utakmici njihovog kluba sa bijeljinskom Zvijezdom 09 na tribini izvjesila sliku osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka, koji je u haškoj sudnici prije dvije godine počinio samoubojstvo ispijanjem otrova. Priložen je i njegov citat: ‘Živio sam časno, izdale me jude, vašu optužnicu ne prihvaćam, časni sude.’

Za razliku od mnogih sličnih slučajeva, glavni sudac Sabrija Topalović iz Zenice s pravom je momentalno prekinuo utakmicu po naputku Amira Hadžića, delegata iz Velike Kladuše. Takve pojave nisu svojstvene samo Škriparima, koji su se prigodno nazvali po uzoru na odbjegle ustaše koji su nakon 1945. odbijali priznati novu komunističku vlast. Prije dvije godine navijači Zrinjskog iz Mostara bakljama su na tribini ispisali ‘Heroji’ odajući time počast šestorici dužnosnika nekadašnje tzv. Herceg-Bosne koji su u Haagu osuđeni za ratne zločine na ukupno 111 godina zatvora.

Na hrvatskim tribinama proustaška skandiranja su poput pozdrava dobar dan; jedan je pripadnik splitske Torcide naknadno uhićen nakon što je u ožujku ove godine na tribini izvjesio manji transparent na kojem je pisalo ‘Maxovi mesari’ kao aluzija na ustaškog koljača Maksa Luburića. Ustaško znakovlje moglo se vidjeti i na tribinama na kojima su svoje transparente isticali Bad Blue Boysi, navijači zagrebačkog Dinama.

U Srbiji pak prednjače Delije koji vole veličati četničkog zločinca Dražu Mihailovića. A navijači Partizana, tzv. Grobari, nedavno su bodrili i pozdravljali osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića ispred pritvorske jedinice u haškom Scheveningenu, gdje su se pojavili uoči gostovanja kluba u Haagu.

Sve dok sportski savezi i predstavnici vlasti to budu tolerirali, možemo očekivati nove takve pojave. Pođemo li iz vlastitog dvorišta, netko bi na to trebao upozoriti i ‘najdražu navijačicu’, predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, koja je u povodu dvogodišnjice smrti osuđenog generala na svom Facebooku objavila upravo fotografiju – Slobodana Praljka.


Tekst "Zločinci na tribinama", autora Dragana Grozdanića, objavljen je na portalu Novosti 5. prosinca 2019. godine.