DW: Globalna borba protiv korupcije slabi

Na globalnom planu se zemlje zapadnog Balkana uklapaju u trend koji glasi: razina borbe protiv korupcije je u padu. SAD su sa 69 bodova zabilježile najgori rezultat u posljednjih osam godina. Pad su zabilježile i Kanada, Velika Britanija i Francuska. Na samom vrhu su osim spomenute Danke i Novog Zelanda Finska, Švedska, Singapur i Švicarska.

AUTOR: Nenad Kreizer/DW
OBJAVLJENO: 24.01.20 u 13:56
https://bit.ly/36mn961
"Jaki politički utjecaj nad državnim institucijama, neovisno pravosuđe i ograničene slobode medija", odlike su država u regiji koju Transparency International (TI) naziva istočnom Europom. Posebni dio se odnosi na zemlje zapadnog Balkana gdje se i dalje bilježi visoka stopa korupcije.

Pad u Bosni i Hercegovini

Neslavni rekorder u regiji je Sjeverna Makedonija koja je, ako se ne računaju zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, po pitanju korupcije najgora zemlja u Europi. Ova zemlja je dobila 35 bodova od mogućih sto što je slabije od globalnog prosjeka od 43 bodova. Prve na listi su Danska i Novi Zeland sa 87 a na začelju je Somalija s devet bodova.

Ne mnogo bolje su prošle Bosna i Hercegovina i Kosovo kojima je dodijeljeno 36 bodova. Posebno je kritizirana Bosna i Hercegovina koja je u usporedbi s 2012. izgubila ček šest bodova. Pritom se posebice ističe netransparentnost financiranja izbora 2018. "Tijekom izbora 2018. političke stranke i predstavnici civilnog društva su izrazili zabrinutost zbog nepravilnosti tijekom glasanja, zloupotrebe javnih sredstava i neravnopravnog pristupa medijima", stoji u izvješću TI-ja za Bosnu i Hercegovinu.  

Nada u novu vlast na Kosovu

Kosovo je druga zemlja regije koja se izričito spominje u izvješću i tu u kategoriji "zemlje na koje treba obratiti pažnju". I to prije svega zbog parlamentarnih izbora i promjene vlasti koja bi "mogla poslužiti kao prilika za obračun s korupcijom". "Nakon godina kritiziranja vlade i međunarodne zajednice zbog neuspjeha u borbi protiv korupcije , stranka Samoopredjeljenje (Vetevendosje), koja je osvojila većinu, sada ima priliku dokazati svoju privrženost u borbi protiv korupcije", navodi se u izvještaju.

Ostale zemlje iz regije se ne spominju izričito s izuzetkom Crne Gore koja sa svojih 45 bodova nalazi iznad prosjeka regije i samo dva boda iznad EU članice Hrvatske koja je i ove godine nastavila pad na ljestvici globalne korupcije koji je počeo 2015. kada je Hrvatska imala 51 bod. Od zemalja Europske unije od Hrvatske su gore jedino Mađarska i Rumunjska (44 boda) te Bugarska (43 boda). Srbija se nalazi na 91 mjestu s 39 bodova.

Globalni problem – financiranje političkih stranka

I inače na globalnom planu se zemlje zapadnog Balkana uklapaju u trend koji glasi: razina borbe protiv korupcije je u padu. SAD su sa 69 bodova zabilježile najgori rezultat u posljednjih osam godina. Pad su zabilježile i Kanada, Velika Britanija i Francuska. Na samom vrhu su osim spomenute Danke i Novog Zelanda Finska, Švedska, Singapur i Švicarska.

Među prvih deset se nalazi i Njemačka i to na devetom mjestu s 80 bodova. I u Njemačkoj se najviše kritika odnosi na netransparentno financiranje političkih stranka pri čemu se izričito navodi Alternativa za Njemačku (AfD).

Ovogodišnji izvještaj Transparency Internationala donosi neku vrstu otrežnjenja: više od dvije trećina zemalja je dobilo manje od 50 bodova što je pad u usporedbi s prošlim mjerenjima. "Vlade hitom moraju jasno imenovati ulogu 'velikog novca' u financiranju političkih kampanja", rekla je Delia Ferreiera Rubio iz TI-ja.


Tekst objavljen 23. 1. 2020. godine na portalu Deutsche Welle. Autor: Nenad Kreizer.