Djevojčice imaju veće obrazovne mogućnosti, ali se suočavaju s drugim rizicima; izvješće

Pretilost, pogoršanje mentalnog zdravlja i seksualno nasilje neki su od problema s kojima se suočavaju djevojčice.

hdtpcar/Flickr

Ilustrativna fotografija

AUTOR: The Guardian
OBJAVLJENO: 04.03.20 u 14:23
https://bit.ly/3aoQlvx
Šansa da će se djevojčice rano udati ili napustiti školovanje manja je nego ikad prije, no zabrinjavajuće visoke stope pretilosti, samoubojstava i spolno prenosivih bolesti podvlače koliko je neravnomjeran globalni napredak postignut u posljednjih 25 godine, navodi se u UNICEF-ovom izvješću objavljenom u srijedu.

Unatoč velikim postignućima u nekim aspektima života djevojčica otkako su vlade na četvrtoj svjetskog konferenciji o ženama 1995. godine obećale da će raditi na poboljšanju prava žena i djevojčica, nasilje još uvijek ne samo da je uobičajeno, nego je i prihvaćeno, rekli su UNICEF, Plan International i UN Women. Upozorili su da, ako se diskriminacija nastavi, ciljevi ravnopravnosti vjerojatno neće biti ostvareni do 2030. godine.

Globalno gledano, broj djevojčica koje se ne školuju smanjio se za 79 milijuna u posljednja dva desetljeća, a stanje je takvo da postoji veća vjerojatnost da će djevojčice pohađati srednju školu nego dječaci, navodi se u izvješću. Međutim, kada se školuju, djevojčice još uvijek rjeđe dobivaju kvalitetno obrazovanje od dječaka.

Lošije mentalno zdravlje među djevojčicama također je u porastu, pokazuju podaci, a samoubojstvo je drugi vodeći uzrok smrti među djevojčicama u dobi od 15 do 19 godina, gdje ih nadmašuju jedino stope smrtnosti zbog trudnoće i poroda, piše The Guardian.

Globalni odmah od tradicionalne ka modernoj prehrani "loših kalorija" od masne i slatke hrane, zajedno s urbanizacijom i nedostatkom tjelesne aktivnosti, također je negativno utjecao na djevojke širom svijeta, piše u izvješću. Dogodio se velik skok u broju adolescentica s prekomjernom težinom, sa 74 milijuna 1995. godine, na 155 milijuna danas.

Iako djevojčice rođene danas mogu očekivati da će živjeti osam godina duže od djevojki rođenih 1995. godine, rodna nejednakost i dalje ograničava njihove mogućnosti. Dvostruko više djevojčica nego dječaka, dobi od 15 do 19 godina, nema mogućnost obrazovanja, zaposlenja ili obuke, a barem 60% zemalja i dalje diskriminira pravo kćeri na nasljeđivanje zemlje.

U izvješću se navodi da su seksualno nasilje nad djevojčicama i seksualno prenosive bolesti također dalekosežne i uobičajene pojave. Oko 13 milijuna djevojčica dobi između 15 i 19 godina je silovano, pokazuju podaci. Iako se broj novih HIV infekcija među adolescentima prepolovio od 1995. godine, one i dalje čine gotovo tri od četiri nove infekcije među adolescentima. Danas 970.000 djevojčica dobi između 10 i 19 godina živi s HIV-om, u usporedbi sa 740.000 djevojčica 1995. godine.

"Prije 25 godina svjetske su se vlade obvezale prema ženama i djevojkama, ali su samo djelomično ispunile svoja obećanja. Dok je svijet stvarao skupljao političku volju da se mnoge djevojčice pošalju u školu, nije ih opskrbio vještinama i podrškom koja im je potrebna ne samo da oblikuju svoju sudbinu, nego da žive sigurno i dostojanstveno", rekla je izvršna direktorica UNICEF-a, Henrietta Fore.

"Sam pristup obrazovanju nije dovoljan – moramo također promijeniti ponašanje i odnos ljudi prema djevojčicama. Prava jednakost doći će tek kada sve djevojke budu sigurne od nasilja i slobodne u uživanju jednakih mogućnosti u životu".


Prevela: Ružica Ereš