Deutsche Welle: "Igra skrivača" - dokumentarac o pedofiliji u Crkvi potresao Poljsku

Prema najnovijim anketama, 70 odsto Poljaka zahtijeva žestok odnos vlasti protiv sveštenika pedofila

AUTOR: Monika Sieradzka
OBJAVLJENO: 28.05.20 u 10:23
OSVJEŽENO: 28.05.20 u 10:23
https://bit.ly/2Xv5nuI
Sveštenik koji je godinama seksualno zlostavljao desetine dječaka i biskupi koji su to godinama zataškavali – sve to se dešavalo u malom gradu Pleševu u centralnoj Poljskoj 1990-ih. Priča je otkrivena u dokumentarnom filmu „Igra skrivača" - autori Marek i Tomasz Sekielski. Oni su već svojim prvim filmom o pedofiliji u Crkvi, prije tačno godinu dana, slomili najvažniji tabu u Poljskoj.

Sada pričaju sudbine braće Jakuba i Barteka Pankovijaka, čiji je otac svirao orgulje u crkvi u Pleševu. Tadašnji sveštenik Arkadijus, omiljen među mladima, bio je čest gost u njihovoj kući. Ali, kada roditelji nisu mogli da vide, grlio bi, mazio i ljubio Barteka i Jakuba. Obojica dječaka su bila šokirana, ali su sami živjeli sa svojom dramom.

Suočavanje s mučiteljem

Tek 20 godina kasnije skupili su hrabrosti da pronađu svog mučitelja i da ga pogledaju u lice. „Šta mislite da osjeća jedno dijete koje ljubite s jezikom u usta iza zatvorenih vrata", pitao je Bartek sveštenika u dokumentarnom filmu. Razgovor je sniman skrivenom kamerom. „Još uvijek znam da sam vas dirao po intimnim mjestima i osjećao vašu erekciju, da ste vi takođe mene dirali i za to mi davali poklone", nastavio je Bartek. Sveštenik na optužbe nije rekao ništa. Međutim, istovremeno je rekao da se osjeća „krivim pred Bogom" i da se moli svakog dana.

Bartek i Jakub su posjetili jednu časnu sestru koja je znala šta se dešava, ali nikada nije uzela dječake u zaštitu. Tokom posjete djelovala je zbunjeno i pokušavala da isprekidanim rečenicama objasni kako ona nije mogla da učini ništa.

Izaći u javnost s tom pričom nije bilo lako. Jakubu Pankovijaku, koji danas ima 35 godina, bilo je najteže da to kaže svojoj kćerki. „Osjećam se lakše, kao da sam skinuo ogroman teret s leđa. Nažalost moram to javno da kažem, ne može drugačije." Kaže kako se „ne raduje da sveštenik danas završi iza rešetaka" i da je „dovoljna kazna" to što sada cijela Poljska zna za njegov grijeh.

Biskupi prikrivali pedofiliju

Autori dokumentarca otkrili su desetine žrtava sveštenika u Pleševu. Godine 2016. roditelji jedne žrtve tražili su da se suoče s njim. Sveštenik je priznao krivicu: „Svjestan sam da je vaš sin obolio zbog mene", rekao je i istovremeno dodao da je „kriv đavo, koji uništava sve sveto u ljudima". On je dodao i da je biskup sve znao. Razgovor je snimljen.

Kada je biskup Edvard Janiak čuo za taj sastanak, odmah je suspendovao sveštenika Arkadijusa. Zvanično obrazloženje bilo je da su u pitanju „zdravstveni razlozi". A Crkveni sud ne vodi istragu. Četiri godine kasnije, nakon premijere filma, krivica za prikrivanje je prebačena na žrtve. U saopštenju dioceze u Kališu, kojoj pripada i gradić Plešev, stoji da je trebalo da same žrtve prijave zlostavljanje i da je trebalo da informišu Vatikan. Biskup Edvard Janiak nije uputio izvinjenje žrtvama.

Nakon premijere filma porašće pritisak javnosti, ali i pritisak unutar crkve. Episkopat je kratko saopštio da će se biskup Janiak uzdržati od velikih istupa. Tokom rukopoloženja sveštenika u subotu (23.5.) u katedrali u Kališu, mijenjao ga je jedan drugi biskup, koji je, prema medijskim napisima, takođe godinama prikrivao zlostavljanja. Mladim sveštenicima je pak kazao da bi mu grijesi duhovnika zadavali bol, ali da se u određenim situacijama ima zapovijest ćutanja. Novinarima koji su htjeli da izvještavaju sa ovog događaja, nije dozvoljen ulazak u katedralu.

Poljska traži razjašnjenje

Poljski episkopat zvanično je izrazio zgražavanje. Poglavar Katoličke crkve u Poljskoj Vojcijek Polak zahtijeva istragu Vatikana. On je to zahtijevao već nakon prvog filma braće Sekijelski prije godinu dana, ali istraga o zlostavljanjima nije počela do danas. U izvještaju koji je 2019. crkvu stavio pod pritisak javnosti, pominje se oko 400 slučajeva tokom 1990-ih. Još uvijek nisu navedena imena sveštenika, niti koliko procesa se vodi pred crkvenim i civilnim sudovima. Prema najnovijim anketama, 70 odsto Poljaka zahtijeva žestok odnos vlasti protiv sveštenika pedofila. I u krugovima Katoličke crkve sve su glasniji zahtijevi za sveobuhvatnim razjašnjenjem.

Pedofilija mora biti istražena 

Žestoka debata o dokumentarcu braće Sekijelski, koji je u međuvremenu na Jutjubu vidjelo 6,5 miliona ljudi, prisiljava vlasti da reaguju. Državno tužilaštvo saopštilo je da istraga protiv sveštenika Arkadijusa iz Pleševa traje još od jeseni 2019. Vladajuća poljska partija Pravo i pravda (PiS) želi da osnuje odbor za istragu pedofilije.

Pri tom je prijedlog jedne grupe ljevičarskih poslanika da se osnuje poseban odbor za pedofiliju u Crkvi odbijen. Oni strahuju da će u novom odboru, koji će se baviti svim društvenim grupama, sveštenici pedofili biti samo marginalna pojava. Kritičari govore o posebnoj zaštiti države koju uživaju predstavnici Katoličke crkve u Poljskoj. Primjer: u registru pedofila Vlade Poljske iz 2018. ne možete pronaći nijedno ime nekog od sveštenika. To znači da njihova nedjela ne spadaju u najteže slučajeve pedofilije u Poljskoj.

Izvor: Monika Sieradzka za DW, 27. maj 2020. godine

Pročitajte još: Stravična nedjela poljskih svećenika