Virtualna šetnja kroz Memorijalni centar "Kapija"

Virtualni obilazak Memorijalnog centra Kapija možete napraviti na zvaničnoj stranici Centra za kulturu Tuzla, kao i na stranici Virtualnog gradskog vodiča

AUTOR: Vedran Bosanac
OBJAVLJENO: 29.05.20 u 15:52
OSVJEŽENO: 29.05.20 u 15:52
https://bit.ly/2XeOBkK
U Memorijalnom centru „Kapija“, u petak 29. maja 2020.godine, predstavljen je projekat izrade Virtualne šetnje kroz Memorijalni centar „Kapija“, koji su realizovali JU Centar za kulturu Tuzla, Udruženje građana - multimedijalna produkcija Fisheye Media Tuzla, virtualna platforma gradskog vodiča Cityguide 360 i RTV 7 Tuzla.

Memorijalni centar Kapija je dokumentacioni centar o nevinim žrtvama, koje su 25. maja 1995. godine stradale u centru Tuzle, na Kapiji. Granatom ispaljenom sa agresorskih položaja na Ozrenu, ubijena je 71 mlada osoba a ranjeno oko 200 osoba, uglavnom djevojaka i mladića prosječne starosne dobi oko 23 godine. Zločin na Kapiji je najveća tragedija u istoriji Tuzle.

Memorijalni centar je i svojevrstan arhiv o ratnom zločinu i zločincima, video zapisima i prilozima snimljenim na dan tragedije, prije tačno 25 godina. Osim fotografija 71 žrtve, centar sadrži i lične stvari nevino ubijenih mladih ljudi i djece, poput njihovih pehara i medalja, satova, kaiševa, narukvica, omiljene igračke, piše u saopštenju Centra za kulturu Tuzla.

Cilj izgradnje ovog spomen doma jeste njegovanje sjećanja na žrtve zločina, borbu protiv zaborava i protiv onih koji isitinu o Kapiji negiraju i osporavaju. Ovo je svojevrsna borba istine protiv laži, koju je potrebno iznova i iznova spominjati, uvrstiti u obrazovni sistem i generalno ukupno istorijsko pamćenje, kao i njegovanje spomeničke kulture. Da se pamti, opominje i nikad ne zaboravi.

Virtualni obilazak Memorijalnog centra Kapija možete napraviti na zvaničnoj stranici Centra za kulturu Tuzlakao i na stranici Virtualnog gradskog vodiča.

Podsjećamo da je Grad Tuzla, u saradnji sa JU Centar za kulturu Tuzla i sa Udruženjem 25. maj Kapija, otvorio Memorijalni centar Kapija, u petak 22. maja 2020.godine.

Zahvaljujući arhitekti Emiru Salkiću, projektovan je enterijer centra, a istraživačka mreža BIRN i Fondacija Istina Pravda Pomirenje, ustupili su svoju dokumentaciju o ovom nesretnom događaju, koja obuhvata lične podatke žrtava i video zapise sa suđenja Novaku Đukiću, optuženom za ovaj zločin, koji je pred Sudom BiH pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora, te prebjegao u Srbiju. Nažalost, ni dan danas nije izručen vlastima Bosne i Hercegovine, niti je upućen na odsluženje kazne.