Free Julian Assange - Preko 40 međunarodnih organizacija od britanske vlade traže njegovo oslobađanje

U otvorenom pismu se pored puštanja na slobodu od britanske vlade traži i sprečavanje Assangeovog izručenja Sjedinjenim Američkim Državama

AUTOR: Mediacentar Sarajevo
OBJAVLJENO: 07.07.20 u 18:46
https://bit.ly/2NZNNe6
Preko 40 međunarodnih organizacija za slobodu medija, ljudska prava i prava na privatnost prošle sedmice uputile su otvoreno pismo vladi Velike Britanije od koje traže oslobađanje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, pišu Reporteri bez granica.

U otvorenom pismu se pored puštanja na slobodu od britanske vlade traži i sprečavanje Assangeovog izručenja Sjedinjenim Američkim Državama.

Jullian Assange se trenutno nalazi u londonskom zatvoru Belmarsh kojem zbog umiješanosti u objavljivanje povjerljivih podataka američke vlade na WikiLeaksu prijeti izručenje u Sjedinjene Američke Države, kao i zatvorska kazna od 175 godina zatvora za koju se u otvorenom pismu navodi da bi bila “jednaka smrtnoj kazni”.

U pismu se navodi da je riječ o eskalaciji već postojećih napada na novinarstvo u Sjedinjenim Američkim Državama čiji je predsjednik Donald Trump prozvao medije “neprijateljima naroda”.

Istrage protiv Assangea počele su zbog optužbi za silovanje u Švedskoj 2010. godine, koje je on odbacio kao neosnovane. Iste je godine uhapšen u Londonu i pušten na uvjetnu slobodu. Kada je britanski sud 2012. godine odlučio da će ga ta država izručiti Švedskoj zbog navoda o silovanju, on je utočište pronašao u ekvadorskoj ambasadi u Londonu. Ambasada mu je pružila azil zbog zabrinutosti da bi njegova ljudska prava mogla biti prekršena ako bude izručen. Kada mu je Ambasada Ekvadora povukla pravo na azil i državljanstvo koje su mu bili dodijelili, on biva uhapšen zbog kršenja uslovne slobode. U otvorenom pismu se navodi da je Assange nakon hapšenja zbog kršenja uslovne slobode trebao biti oslobođen u septembru prošle godine, ali da se on i dalje nalazi u londonskom zatvoru Balmarshu “isključivo po nalogu Sjedinjenih Američkih Država”.

U pismu se navodi da je Assange i prije pandemije koronavirusa u svojoj ćeliji sam provodio više od 22 sata dnevno, a da se sada nalazi u još većoj izolaciji tokom koje već nekoliko mjeseci nije vidio svoju djecu. Također se navodi da mu je tokom pandemije ograničen pristup advokatima i dokumentima što ometa pravnom procesu njegove odbrane, te da zbog hroničnih plućnih oboljenja Assange ubraja u rizičnu kategoriju, koja je posebno osjetljiva na COVID-19 zbog čijih je posljedica u zatvoru Balmarsh navodno smrtno stradala najmanje jedna osoba.

Proces Assangeovog izručenja Sjedinjenim Američkim Državama počeo je u februaru 2020. u Londonu gdje bi trebao biti nastavljen u septembru ove godine, navodi se u pismu.

Puštanje Assangea na slobodu moglo bi spasiti njegov život i sačuvati slobodu medija u Velikoj Britaniji koja se, kako se navodi u pismu, obavezala boriti za slobodu medija na globalnom nivou.

Među organizacijama koje su, između ostalih, potpisale ovo otvoreno pismo su i: Mediacentar Sarajevo, Međunarodna federacija novinara, Reporteri bez granica, Pen International, Evropski centar za slobodu štampe i medija, Nacionalna unija novinara, Article 19 i druge.

Izvor: RSF, IFJ 

Tekst "Preko 40 međunarodnih organizacija od britanske vlade traže oslobađanje Juliana Assangea" objavljen je na portalu Mediacentar Sarajevo, 6. juli 2020. godine.