Bihać: Migrantski kamp "Lipa" pod nadzorom policije nakon povlačenja Međunarodne organizacije za migracije

Do okončanja građevinskih radova u "Lipi" predviđeno je da migranti budu smješteni u "Biri", o čemu je Ministarstvo bezbjednosti BiH uputilo pisanu instrukciju Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i Službi za poslove sa strancima.

AUTOR: DW/BHRT
OBJAVLJENO: 24.12.20 u 19:06
https://bit.ly/3rriDPn
Nakon višednevnih previranja da li će migranti biti prebačeni u Biru do osposobljavanja Lipe za zimu, kamp je zatvoren a migranti su iz revolta zapalili nekoliko šatora, piše Dragan Maksimović za DW

Iako se vjerovalo da će se postići neko prelazno rješenje u vezi sa migrantima koji napuštaju Lipu do osposobljavanja kampa za zimu, to se nije dogodilo. Međunarodna organiazcija za migrancije (IOM) napustila je kamp kako su i najavljivali a migranti su nakon toga zapalili nekoliko objekata unutar kampa

„Ne znamo ko ih je zapalio, mi smo samo pobjegli napolje sa stvarima. Gdje ćemo sada, recite mi gdje da idemo. Da li će idemo u Sarajevo ili u Bihać? Dobili smo lanč paket i vreću za spavanje i to je to“, kaže Halim iz Pakistana, koji sa stvarima ide prema magistralnom putu Bihać- Bosanski Petrovac, u nadi da će ga neko uputiti na novu lokaciju, kao i ostale migrante, koji trenutno borave na otvorenom.
 
Migranti će po svemu sudeći ostati pod vedrim nebom, s obzirom da je Operativna grupa za praćenje stanja sa migrantskom krizom Unsko sanskog kantona, odbacila instrukciju o prebacivanju migranata u Biru. Piter Van der Overart, koji je jutros posjetio kamp, situaciju je ocijenio dramatičnom a rekao je i da IOM nije imao drugog izbora s obzirom da nema uslova za dalji boravak migranata.

„Koliko trenutno znamo, grupa bivših stanovnika zapalila je tri šatora i kontejnere nakon što je većina migranata napustila kamp", rekao je nakon jučerašnje posjete kampu šef IOM-a Piter Van der Overart, dodavši da nije bilo žrtava ali da se radi o katastrofi.

„Ovo je užasan dan za migrante. Imamo 1359 migranta koji nemaju nikakve uslove za život. Takođe, užasan dan za stanovništvo Unsko- sanskog kantona“, rekao je Overart.

Migrantski kamp “Lipa” je pod nadzorom policije Unsko-sanskog kantona nakon povlačenja Međunarodne organizacije za migracije (IOM), i u toku je uviđaj poslije velikog jučerašnjeg požara, potvrdila je za BHRT Nataša Omerović, koja je bila rukovodilac kampa.

“Prema procjenama, oko 1.000 migranata je unutra, a Crveni krst iz Bihaća im obezbjeđuje obroke”, rekla je Nataša Omerović.

Ona je pojasnila da je IOM napustio kamp jer je bilo predviđeno da migranti tu budu smješteni do 30. septembra, te da je dolaskom hladnih dana trebalo naći bezbjednije rješenje.

“Zamišljen je kao ljetna varijanta i prijetilo je urušavanje šatorskih konstrukcija. Nismo imali ni vode, ni struje, a ušli smo u zimu”, navela je Omerović.

Podsjetimo, u migrantskom kampu “Lipa” kod Bihaća juče je buknuo veliki požar, a mediji su prenijeli da su požar izazvali migranti koji napuštaju ovaj kamp.

U toku je postupak zatvaranja migrantskog kampa “Lipa”, u kojem boravi više od 1.200 migranata.
Savjet ministara donio je 21. decembra odluku o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata “Lipa”, na području Bihaća, koji će biti montažni objekat kontejnerskog tipa i kapaciteta 1.500 osoba.

Do okončanja građevinskih radova u “Lipi” predviđeno je da migranti budu smješteni u “Biri”, o čemu je Ministarstvo bezbjednosti BiH uputilo pisanu instrukciju Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i Službi za poslove sa strancima.

Građani Bihaća poručuju da neće dozvoliti povratak migranata u nedavno zatvoreni prihvatni centar “Bira”, koji se nalazi u centru tog grada, piše BHRT.

Izvori: Dragan Maksimović za DW, (23. 12. 2020.) i BHRT (24.12.2020)

Video: USKinfo.ba, 24. decembar 2020. godine

Fotografija 1: DW u tekstu "IOM se povukao iz kampa Lipa: 1359 migranata pod vedrim nebom" kao autora potpisuje Dragana Maksimovića

Fotografija 2: BHRT u tekstu "U toku uviđaj o požaru u migrantskom kampu “Lipa”" kao autora potpisuje Harisa Domazeta


Obje fotografije u galeriji su naslovne fotografije u dva različita teksta korištena kao izvor.