Kladanj: Spomenik iz antičkog doba na planini Konjuh - Gusta šuma vijekovima krila rimski put

Lokalitet "Dobra voda" se nalazi na magistralnom putu Tuzla-Sarajevo. Ukoliko dolazite iz ovih pravaca, potrebno je skrenuti u Kovačićima, starim putem za Sarajevo (Stara karaula)

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 07.07.21 u 16:16
https://bit.ly/3yBcKSz
Istraživači sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli su nedavno otkrili spomenik iz antičkog doba na planini Konjuh - rimski put koji sa jugoistočnih obronaka Konjuha silazi u Kladanj.

"Ovo je prvi spomenik iz antičkog doba na području općine Kladanj na planini Konjuh. Uz rimski vodovod u Gornjoj Tuzli koji je otkriven 2019. godine, ovo je drugi nalaz iz rimskog doba na području Tuzlanskog kantona", kazala je za Radio Slobodna Evropa ​voditeljica projekta doc. dr. Mersiha Imamović, profesorica srednjovjekovne i antičke povijesti.

Istraživački projekat je realiziran u organizaciji Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, uz prethodne saglasnosti nadležnih institucija: Ministarstva kulture, sporta i mladih TK, Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, Muzeja istočne Bosne Tuzla i Zaštićenog pejzaža Konjuh.

Voditeljica projekta bila je doc. dr. Mersiha Imamović, zajedno na terenu sa prof. emeritusom dr. Enverom Imamovićem, konsultantom, prof. dr. Begom Omerčevićem, konsultantom, te apsolventima Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Tuzli, danas bachelorima Nerminom Bikić, Aminom Parlić i Sedinom Bedakom, piše UNITZ.ba

Veliku tehničku pomoć pružile su stručne službe JU Zaštićeni pejzaž Konjuh, JP Šume TK d.d. Kladanj i Ministarstvo za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK. Bez svih njih ova istraživanja ne bi ostvarila postignuti uspjeh.

U projektu su učestvovali i brojni volonteri kroz akciju čišćenja gustiša na trasi ceste, i to članovi Biciklističkog kluba Živinice, Odreda izviđača Plamen Banovići te direktorica CISP Jasmina Ovčina sa saradnicima i radnici iz ZP Konjuh Dževad Softić, Vanes Hadžikić i Fahir Imamović.

Projekat je djelimično finasiralo Federalno Ministarstvo za obrazovanje i nauku. Značajnu finansijsku potporu pružila je italijanska nevladina organizacija CISP u okviru projekta Biodiverzitet za lokalni razvoj – inovativni model participativnog upravljanja zaštićenim pejzažom Konjuh finasiranog od strane Italijanske agencije za razvojnu saradnju (AICS).

Lokalitet "Dobra voda" se nalazi na magistralnom putu Tuzla-Sarajevo. Ukoliko dolazite iz ovih pravaca, potrebno je skrenuti u Kovačićima, starim putem za Sarajevo (Stara karaula). Na putu prema lokalitetu bi još uvijek trebali biti putokazi postavljeni krajem juna 2020. godine.