Hrvatska: Na vodećim pozicijama u kompanijama tri puta manje žena nego muškaraca

Rezultati pokazuju rodno uvjetovane, nepovoljne trendove na tržištu rada te sa statističkom relevantnošću ukazuju na postojanje napredovanja samo do "staklenog stropa".

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 07.05.14 u 18:42
https://bit.ly/33ahuPS
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić danas je u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) predstavila rezultate istraživanja o zastupljenosti žena i muškaraca na upravljačkim i rukovodećim pozicijama u 500 najznačajnijih trgovačkih društava u Republici Hrvatskoj.

Istraživanjem je utvrđeno kako postoji velika razlika u zastupljenosti žena i muškaraca s obzirom na pravni oblik društva. Postotak zastupljenosti žena u upravama i nadzorima dioničkih društava te društava i trgovačkih društava s ograničenom odgovornošću je između 16,3 i 24,6 posto.

Nalazi istraživanja pokazuju da je tek 9,43 posto žena uspjelo doseći poziciju predsjednice upravnih tijela, a za predsjednice nadzornih odbora ta je brojka 14,3 posto.

"Na jednu članicu upravnih tijela i nadzornih odbora hrvatskih trgovačkih društava dolaze tri člana, dok je vjerojatnost sudjelovanja žena nakon 55. godine u upravnim tijelima više od 100 posto manja od vjerojatnosti sudjelovanja muškarca iste dobne skupine", istaknula je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

"Trend povećanja broja visokoobrazovanih žena na tržištu rada u zadnjem desetljeću zasigurno doprinosi rastu udjela žena na upravljačkim pozicijama", prenosi AA izjavu Višnje Ljubičić.

Rezultate je komentirao i Davor Majetić, glavni direktor HUP-a: Uravnotežena zastupljenost žena i muškaraca na upravljačkim pozicijama jamac je kompanijama na hrvatskom tržištu da na najbolji način koriste ljudski potencijal koje im društvo nudi. HUP će zajedno s pravobraniteljicom aktivno sudjelovati u predlaganju konkretnih mjera za pružanje jednakosti prilika u pogledu sudjelovanja na upravljačkim pozicijama pri čemu primarni kriteriji trebaju biti znanje, stručnost i trud.

Nakon predstavljanja rezultata održao se okrugli stol "Rodna uravnoteženost na upravljačkim razinama" na kojem se raspravljalo o glavnim zaključcima i nalazima istraživanja.