Pandora: Pritvor osumnjičenima u predmetu Čaušević

Osumnjičenima se stvalja na teret da su bili dio organizovane grupe koja je nanosila godišnju štetu budžetu Bosne i Hercegovine u iznosu od dvije milijarde konvertibilnih maraka

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 21.06.14 u 17:48
https://bit.ly/2Xqgqs4
Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor uhapšenim osobama u akciji Pandora pošto su osumnjičeni za organizovani kriminal, utaju poreza, zloupotrebu službenog položaja, pranje novca, protuzakonito posredovanje i stvaranje monopolističkog položaja na tržištu.

Osumnjičenima u predmetu Čaušević je na prijedlog Tužilastva BiH određen pritvor zbog opasnosti od bjekstva i mogućnosti prikrivanja ili uništavanja dokaza, te uticaja na svjedoke istrage.

Pritvor je određen prvoosumnjičenom Kemalu Čauševiću, bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje BIH, pomoćniku direktora Sektora za carine UIO BiH Zdravku Cvjetinoviću, te Anesu Sadikoviću, Janku Jovanoviću, Milanku Nikiću, Miroslavu Kragulju, Zoranu Cvjetinoviću, Enisi Imširović i Jusufu Ćosiću. Osumnjičeni Radovan Đurica se još uvijek nalazi u bjekstvu.

Prema činjeničnom opisu kojeg su jučer iznijeli tužitelji Dubravko Čampara i Oleg Čavka osumnjičenima se stvalja na teret da su bili dio organizovane grupe koja je nanosila godišnju štetu budžetu Bosne i Hercegovine u iznosu od dvije milijarde konvertibilnih maraka.

"To nanošenje štete traje od 2004. godine i formiranja Uprave za indirektno oporezivanje BiH, odnosno od početka mandata Čauševića na poziciji direktora UIO, pa sve do danas. Čaušević je otišao u februaru 2011. godine, ali je njegove 'poslove' preuzeo Zdravko Cvjetinović. Njihova imovina se enormno povećavala, kako u BiH, tako i van nje, a takvu imovinu nije moguće steći od plaće. Jedino da mi donesu dobitni loto tiket uplaćen u Evropskoj uniji", izjavio je jučer Dubravko Čampara.

U akciji Pandora uhapšeno je ili su stavljene pod nadzor 54 osobe, nakon pretresa koji su pripadnici SIPA-e obavili na 40 lokacija širom Bosne i Hercegovine. Među osobama lišenim slobode nalazi se oko 30 uposlenika carinskih organa i Uprave za indirektno oporezivanje BoiH.