Orhan Pamuk: U Turskoj vlada atmosfera straha

"Najgore je što postoji strah. Mislim da se svi plaše. Sloboda izražavanja je pala na veoma nizak nivo"

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 07.12.14 u 19:13
OSVJEŽENO: 07.12.14 u 19:13
http://bit.ly/2XqW01X
Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2006. godine, turski pisac Orhan Pamuk je u današnjem intervjuu za Hürriyet izjavio da u Turskoj vlada atmosfera straha.

"Najgore je što postoji strah. Mislim da se svi plaše; to nije normalno ... Sloboda izražavanja je pala na veoma nizak nivo", rekao je Pamuk.

Optužio je vladu za pritiske na medije i posebno skrenuo pažnju na maltretiranje opozicionih novinara:

"Mnogi prijatelji mi govore da je taj i taj novinar izgubio posao. Čak i novinari bliski vladi sada doživljavaju maltretiranje", izjavio je turski nobelovac.

Orhan Pamuk je takođe izrazio razočaranost zbog nedavnih tvrdnji predsjednika Turske Recep Tayyip Erdoğana da muškarci i žene nisu jednaki, te dodao da u svom tek objavljenom romanu "Kafamda bir Tuhaflik" (Neobičnost u mojoj glavi) govori o "opresiji koju trpe žene u Turskoj".

"Ako bi kritizirali Tursku izvana, bilo bi to zbog položaja žene u društvu"; izjavio je Pamuk i dodao:

"Naši političari daju besmislene izjave kao da žele izazvati tuču:"

Pamuk, rođen u Istanbulu 1952. godine, svjetski poznat pisac postao je nakon objavljivanja romana "Snijeg" i "Zovem se Crvena". Njegove knjige su prevedene na više od 60 jezika. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 2006., samo godinu dana nakon što je uzburkao javnost u Turskoj kada je u intervju izjavio da je milion Armenaca i oko 30.000 Kurda ubijeno u Turskoj tokom Prvog svjetskog rata.