Tuzla: Potvrđena optužnica protiv uposlenica Doma za djecu bez roditeljskog staranja

Nesavjesnim radom u službi su i pored saznanja da je u navedenom periodu devetogodišnja djevojčica seksualno zlostavljana od dva starija štićenika-maloljetnika, propustile da postupe po propisima, vrše nadzor nad štićenicima te da djetetu pruže adekvatnu pomoć i zaštitu

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 09.12.14 u 19:29
OSVJEŽENO: 09.12.14 u 19:29
https://bit.ly/2JnZb0x
Općinski sud u Tuzli potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv vaspitačica Doma za djecu bez roditeljskog staranja Begzade Selimović (38) iz Banovića i Muamere Mumić (39) iz Tuzle, te socijalne radnice Enise Lišić (55) i pedagoga-psihologa Amre Fajić (33) iz Tuzle, kojom se terete da su počinile krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Optuženim se na teret stavlja da su u periodu od decembra 2010. do maja 2011. godine svjesno propustile nadzor i postupile suprotno obavezama da evidentiraju manifestacije u ponašanju štićenika, probleme u ponašanju i odstupanje od normalnog, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK. 

Nesavjesnim radom u službi su i pored saznanja da je u navedenom periodu devetogodišnja djevojčica seksualno zlostavljana od dva starija štićenika-maloljetnika, propustile da postupe po propisima, vrše nadzor nad štićenicima te da djetetu pruže adekvatnu pomoć i zaštitu, piše u saopštenju Odjela za odnose sa javnošću Općinskog suda Tuzla.