Una: Pobjeda građanskog aktivizma - vijećnici Grada Bihaća povukli saglasnost za gradnju hidroelektrana

"Ovo je velika pobjeda, jedna od prvih u ratu koji tek predstoji za odbranu Une i drugih rijeka u BiH, poput Sutjeske i Hrčavke. Poručujemo svima koji na rijeci Uni vide priliku za industrijski razvoj i lično bogaćenje da nikad nećemo dozvoliti bilo kakvu gradnju. Rijeka Una pripada svim njenim stanovnicima od izvora do ušća. Svaka njena kap je naša i branićemo je do zadnje kapi svoje krvi."

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 23.07.15 u 11:23
OSVJEŽENO: 23.07.15 u 11:23
https://bit.ly/2Xlmvpy
Veliki pritisak građana Bihaća, javnosti i građanskih aktivista iz BiH i Hrvatske, urodio je plodom - gradski vijećnici Bihaća su na vanrednoj sjednici jednoglasno odlučili povući Odluku o davanju saglasnosti na pokretanje postupka dodjele koncesije Javnim konkursom – tender za projektovanje, izgradnju, upravljanje i prijenos hidro elektrane na lokalitetu Martin Brod i Dobrenica, koju su sa minimalno potrebnom većinom od 16/30 glasova donijeli na 13. sjednici Gradskog vijeća Bihać. 

Aida Sejdić, jedna od vodećih aktivistica u kampanji protiv gradnje hidroelektrana na Uni izjavila je za Front Slobode:

"Zadovoljni smo rekacijom gradskog vijeća i jednoglasnim povlačenjem odluke o davanju saglasnosti za gradnju hidroelektrana na Uni. Ovo je velika pobjeda, jedna od prvih u ratu koji tek predstoji za odbranu Une i drugih rijeka u BiH, poput Sutjeske i Hrčavke. Poručujemo svima koji na rijeci Uni vide priliku za industrijski razvoj i lično bogaćenje da nikad nećemo dozvoliti bilo kakvu gradnju. Rijeka Una pripada svim njenim stanovnicima od izvora do ušća. Svaka njena kap je naša i branićemo je do zadnje kapi svoje krvi.

Građani Bihaća i zaljubljenici u jednu i jedinu Unu zahvaljuju se svim potpisnicima on-line peticije (13.000 potpisa), građanskim aktivistima, udruženjima i organizacijama te svim društveno svjesnim građanima Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji su posljednjih dana svojom javnom podrškom dali veliki doprinos kampanji.

Posebna zahvalnost aktivistima iz Sarajeva, Banjaluke - Centara za životnu sredinu koji su doputovali u Bihać kako bi svojim prisustvom iskazali svoju podršku, te aktivistima iz Tuzle i Sanskog Mosta koji upravo završavaju aktivističku Pjesmu za Unu i video spot koji će tokom dana biti objavljen na Facebook grupi Spriječimo hidroelektrane na Uni."