Vutra je dobila izbore u Americi ubedljivije od Trumpa

Uredba o korišćenju marihuane za odrasla lica, legalizuje posedovanje kanabisa do količine od jedne unce ili šest stabljika za osobe starosti 21 godina ili više. Porez od 15% na promet i uzgajanje kanabisa usmerava se na istraživanje, obrazovanje, ekološke mere i slično; takođe rade procene stanja lokalnih zajednica, kompenzacija monopola i čišćenja krivičnih dosijea za posedovanje marijuane

AUTOR: Madison Margolin
OBJAVLJENO: 11.11.16 u 16:41
OSVJEŽENO: 11.11.16 u 16:41
https://bit.ly/2JkFwyN
Vutra je dobila izbore. U devet američkih država, pored predsednika, glasalo se za legalizaciju marihuane, a u osam njih građani su glasali „za".

KalifornijaMasačusets i Nevada su zvanično legalizovale rekreativnu upotrebu marihuane za punoletne osobe . U Mainu rezultati još uvek pristižu, ali deluje da će ishod biti identičan. U Arizoni, sa druge strane, predlog 205 nije prošao iako su ankete najavile da će proći.

Za to vreme, legalizacija marihuane u medicinske svrhe prošla je u sve četiri države u kojima se na tu temu glasalo: FloridaArkanzasSeverna Dakota Montana. To znači da danas ima više federalnih jedinica u kojima je marihuana legalna nego onih u kojima nije – znak napretka za zagovornike marihuane i za naučnike koji ispituju medicinske prednosti kanabisa.

Više od četvrtine stanovništva cele zemlje danas živi u državama u kojima je korišćenje kanabisa dozvoljeno za odrasle, što znači da sledi ogromna ekspanzija tržišta. Očekuje se da zarada od legalne prodaje kanabisa u državama koje su u utorak legalizovale travu skoči za $7-8 milijardi.

Samo u Kaliforniji, prodaja kanabisa bi mogla da ode na $3.6 milijarde do 2020. godine, piše Madison Margolin za VICE. Ova država, kao dom 12% američke populacije i šesta ekonomija sveta sama po sebi, oduvek je bila uzor za ostatak po pitanju trave. Kalifornija je prva legalizovala upotrebu trave u medicinske svrhe još 1996. godine, a upravo tu zakonsku inicijativu kao obrazac koriste ostale države, pa čak i na federalnom nivou gde se takođe planira legalizacija.

Predlog 64 ili Uredba o korišćenju marihuane za odrasla lica, legalizuje posedovanje kanabisa do količine od jedne unce (28 grama) ili šest stabljika za osobe starosti 21 godina ili više. Porez od 15% na promet i uzgajanje kanabisa usmerava se na istraživanje, obrazovanje, ekološke mere i slično; takođe rade procene stanja lokalnih zajednica, kompenzacija monopola i čišćenja krivičnih dosijea za posedovanje marijuane.

Masačusets i Nevada takođe dozvoljavaju licima od 21 i više godina posedovanje 1 unce trave, dok Mejn tu granicu diže na 2.5 unce. Mejn i Masačusets takođe dozvoljavaju gajenje do 12 stabala kanabisa kod kuće. Mejn prodaju oporezuje 10%, Masačusets 3.75% akcizno i 6.25% direktno, a Nevada 15% akcizno.

Zakoni u Arkanzasu, Floridi, Severnoj Dakoti i Montani, omogućiće izvesnom broju pacijenata sa teškim oboljenjima pristup medicinskoj marihuani.

Konkretno u slučaju Floride i Montane, ovo im je drugi pokušaj. Postojeći zakoni u Floridi već omogućavaju vrlo malom broju smrtno bolesnih pacijenata konzumaciju kanabisa u obliku ulja, pilule, injekcije ili pare; prisustvo THC-a toleriše se samo do granice od 0.8%. U Montani, samo se ukidaju postojeće restrikcije o broju pacijenata kojima pojedini doktor sme da preporuči kanabis i člana zakona koji daje pravo organima reda da nenajavljeni dolaze u inspekcije pogona za odgajanje marihuane.

Ove pobede širom zemlje, nadaju se aktivisti, mogle bi da najave potpuno ukidanje prohibicije. Što više država odobri legalizaciju kanabisa i što više predstavnika te države pošalju u kongres, to će biti teže da se održi neuravnoteženi odnos između federalnih i državnih zakona.

„Američki narod se oglasio i to jasno: odbacili su neuspeli prohibitivni pristup. Žele da umesto hapšenja i izricanja kazni vide zakone koji legalizuju i regulišu korišćenje marijuane", kaže u izjavi Erik Altieri, direktor Nacionalnog udruženja za reformu zakona o marihuani.