Centar za životnu sredinu: Protest mladice na "Drinskoj regati"

Udruženja ljubitelja prirode i ribara zajedno su protestvovali protiv izgradnje hidroelektrana koje predstavljaju prijetnju svim zemljama Balkana

AUTOR: Centar za životnu sredinu
OBJAVLJENO: 23.07.17 u 10:46
https://bit.ly/337NHYf
Na najvećoj manifestaciji na vodi u Evropi – regati na rijeci Drini, Centar za životnu sredinu je organizovao akciju posvećenu zaštiti ove rijeke i života u njoj.

Oko 20 000 učesnika se na čamcima i tradicionalnim drvenim splavovima spustilo ovom prelijepom rijekom. Na ovogodišnjem događaju su udruženja ljubitelja prirode i ribara zajedno protestvovali protiv izgradnje hidroelektrana koje predstavljaju prijetnju svim zemljama Balkana.

Drina je najvažnije prirodno stanište za mladicu, globalno ugroženu riblju vrstu, koja može dostići dužinu do 1,8 m. Drina je pod prijetnjom izgradnje devet novih velikih hidroelektrana, uključujući projekat Buk Bijela.

“Ovom akcijom želimo skrenuti pažnju učesnicima regate na Drini i široj javnosti da hidroelektrane uništavaju naše rijeke i zašto je od velikog značaja očuvanje rijeke Drine, biološkog žarišta za mladicu”, izjavila je Jelena Ivanić, organizatorica akcije iz Centra za životnu sredinu.

Slogan „Sačuvajmo Drinu, zaustavimo brane!“ koji je plutao niz Drinu za vrijeme regate obilježio je ove proteste. Dodatno je pažnju učesnika regate okupirala velika maketa mladice.

“U okviru kampanje Sačuvajmo plavo srce Evrope borimo se da očuvamo rijeke Balkana za dobrobit mladice i sličnih vrsta, ali i za dobrobit ljudi. 20 000 učesnika ovog događaja pokazuje koliki značaj slobodne rijeke imaju za ljude. Pokušajte organizovati regatu na jezeru”, izjavio je Ulrich Eichelmann, koordinator  kampanje Sačuvajmo plavo srce Evrope.

Akcija je organizovana od strane Centra za životnu sredinu i drugih organizacija iz Bosne i Hercegovine, Udruženjem za sport i prirodu Green bear iz Bajine Bašte i Ujedinjenim ribolovcima Srbije uz podršku organizacije Riverwatch i brenda Patagonia. 

Više informacija o mladici pronađite na ovom linku:

• balkanrivers.net/sites/default/files/Huchen_Study_2015.pdf  
• Akcija je organizovana u sklopu kampanje “Sačuvajmo plavo srce Evrope”, čiji je cilj zaštita najvrijednijih rijeka Balkana. Kampanju koordinišu organizacije Riverwatch i EuroNatur zajedno sa partnerskim organizacijama sa Balkana. U Bosni i Hercegovini je partner Centar za životnu sredinu.