EU će vjerovatno zabraniti određene insekticide kako bi spasili pčele

Ova važna otkrića, koja po prvi put uključuju i podatke o bumbarima i pčelama koje ne žive u zajednici, vjerovatno će potaknuti države EU da postrože mjere koje su već uvedene protiv neonikotinoida.

AUTOR: Futurism
OBJAVLJENO: 03.03.18 u 14:33
https://bit.ly/2Jq99yH
Pčele širom Europe bi uskoro mogle biti sigurnije nakon što su otkriveni dokazi protiv štetnih neonikotinida, najčešće korištenih pesticida na svijetu.

U novom izvještaju Europske agencije za sigurnost prehrambenih proizvoda (EFSA) su detaljno istražene opasnosti pomenutog spoja po pčele, prenosi Futurism.

Neonikotinoidi negativno djeluju na centralni nervni sistem oprašivača, odnosno parališe ih i ubija čak i u malim dozama. Prethodne studije su dokazale kako ovi pesticidi također oštećuju memoriju kod pčela i smanjuju broj  'kraljica'. Istraga je pokazala kako su pčele koje dolaze u dodir s necvjetajućim biljkama, kao i s tlom i izvorima voda također u opasnosti - dok su se prethodne istrage uglavnom fokusirale na biljke koje cvjetaju i koje su atraktivnije pčelama.

Ova važna otkrića, koja po prvi put uključuju i podatke o bumbarima i pčelama koje ne žive u zajednici, vjerovatno će potaknuti države EU da postrože mjere  koje su već uvedene protiv neonikotinoida. Zemlje članice EU će se u martu sastati kako bi razmotrile prijedlog proširenja zabrane neonikotinoida. 

Postoje visoke šanse da zabrana bude usvojena s obzirom na utjecaj prošlih procjena EFSA-e. U januaru 2013. godine, EFSA je utvrdila da neonikotinoidi predstavljaju "neprihvatljive" rizike po pčele. Nekoliko mjeseci kasnije, EU je usvojila djelomičnu zabranu upotrebe pesticida na cvjetajućim usjevima. Proširenje zabrane bi se moglo odnositi na zabranu korištenja pesticida na svim otvorenim poljima, ali ostali bi dozvoljeni za korištenje u zatvorenim staklenicima.

Naučnici i stručnjaci za pitanje životne sredine su oduševljeni procjenom. Profesor Christopher Connolly, sa Univerziteta Dundee, izjavio je za The Guardian: "Ovo je važna obavijest kako većina načina upotrebe neonikotinoida predstavlja rizik za sve vrste pčela". Sandra Bell, predstavnica globalne mreže organizacija za zaštitu okoliša Nature Campaigner for Friends of the Earth International, bila je još oduševljenija rekavši: "Predugo smo se kockali s budućnošću naših pčela. Zemlje EU sada moraju podržati pooštravanje zabrane."

Za Front Slobode prevela Esma Klico