Kako je Kina u samo 4 godine drastično smanjila zagađenje zraka

U najnaseljenijim gradovima u zemlji, smanjila se koncentracija čestica u zraku u prosjeku za 32% za samo četiri godine.

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 16.03.18 u 07:33
https://bit.ly/2XpaAXM
U dramatičnoj televizijskoj objavi, kineska vlada je objavila kako vodi ''rat protiv zagađenja''. To je bilo 2014. godine. Četiri godine kasnije, rezultati su tu: Kina pobjeđuje.
 
To znači velike stvari za njene stanovnike: ukoliko se ova smanjenja zagađenja održe, prosječan kineski građanin će živjeti u prosjeku 2.5 godine duže.
 
Institut za energetsku politiku sa Univerziteta u Chicagu (EPIC) analizirao je podatke sa više od 200 monitora širom Kine od 2013. do 2017. godine.
 
U najnaseljenijim gradovima u zemlji, smanjila se koncentracija čestica u zraku u prosjeku za 32% za samo četiri godine – većina ih ispunjava ili premašuje ciljeve definisane Akcionim planu za prevenciju i kontrolu zagađenja zraka iz 2013. godine, inicijative za smanjene emisije čestica u najgušće naseljenim gradovima vrijedna $270 milijardi. Dodatnih $120 milijardi izdvojeno je za borbu protiv zagađenja u Pekingu.
 
Zemlja se obavezala da će ispuniti ciljeve smanjenjem državne ovisnosti o uglju, kontrolisanjem emisija iz vozila, povećanjem proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i boljim provođenjem emisionih standarda. Vlada je također povećala svoju transparentnost po pitanju dijeljenja informacija s javnosti.
 
Ne samo da ovo označava pomak u vladinoj dugoročnoj prioritizaciji ekonomskog razvoja u odnosu na okoliš, već i u vladinoj retorici o kvalitetu zraka. U prošlosti, državni mediji su prenosili da je loša kvaliteta zraka posljedica ''magle'' i da emisije ne utječu na to.
 
Kineska vlada poduzela je konkretne korake za ostvarenje ciljeva navedenih u Akcionom planu kako bi održala svoje obećanje.
 
Sve nove elektrane na ugalj su zabranjene, a 2017. godine otkazani su planovi za izgradnju 103 nove termoelektrane. One čiji rad nije obustavljen morale su smanjiti svoje emisije. Prema nekim procjenama, do 2020. godine svaka kineska elektrana na ugalj bit će efikasnija od svih američkih elektrana. Elektrane na ugalj koje nisu ispunile nove zahtjeve ugašene su i zamijenje prirodnim gasom.
 
Kineska vlada također je promovisala ''ekološku crvenu liniju'' koja ograničava ''iracionalan razvoj'' i izgradnju blizu rijeka, šuma i nacionalnih parkova.
 
Neke od metoda bile su vrlo oštre. Vlada je ograničavala broj automobila na cestama, najavljujući planove za zabranu miliona automobila koji ne ispunjavaju emisione standarde. Vlada je čak otišla toliko daleko da je fizički uklanjala kotlove ugljena iz domova njenih stanovnika i zamijenila ih plinskim ili električnim grijačima ako neka regija nije ispunjavalja ciljeve zagađenja, navodi se u izvještaju.
 
Neki dijelovi Kine doslovno su 'pozelenili'. Ranije ove godine Kineska državna uprava za šumarstvo objavila je svoje planove za izgradnju dvije velike šume koje pokrivaju 6,66 miliona hektara, što je približno veličina Irske, povećavajući tako svoju ukupnu pokrivenost šumama na 23% do 2020. godine, sa ciljem od 26% do 2035. godine.
 
Neki kažu da se ova bitka može itekako dobiti.
 
''Podaci su tu – Kina dobija svoj rat protiv zagađenja i zbog toga će doći do dramatičnog poboljšanja u ukupnom zdravlju njenih stanovnika,'' rekao je Michael Greenstone, direktor EPIC-a, prema izvještaju.
 
Ali rat još nije gotov.
 
''Gledajući prema naprijed, očigledno je da su potrebna dugoročnija rješenja,'' stoji u izvještaju, koji zaključuje da ovu nacija čeka dug put kako bi ispunila nacionalne i međunrodne standarde kvalitete zraka, piše Madison Depcevich za IFLScience.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico