Kvalitet zraka u gradovima BiH: Udišemo opasan i zagađen zrak širom naše domovine

Udruženje građana "Eko akcija" jučer je objavilo Index kvalitete zraka u raznim gradovima Bosne i Hercegovine. Najgora situacija je zabilježena u Sarajevu, gdje je Index kvalitete zraka iznosio 363. Zatim u Lukavcu (201), Zenici (193) i Tuzli (173).

AUTOR: Esma Klico
OBJAVLJENO: 05.12.18 u 10:38
OSVJEŽENO: 05.12.18 u 10:38
http://bit.ly/2ZxbiiK
95% svjetske populacije udiše zrak koji sadrži nezdrave razine zagađenja, dok 60% svjetskog stanovništva živi u područjima koja čak  i ne ispunjavaju najosnovnije standarde kvaliteta zraka.
 
Ovo otkriće predstavljeno je u State of Global Air (PDF), godišnjoj procjeni Instituta za zdravstvene efekte (HEI), koji proučava svjetsku izloženost zagađenju zraka i njegovim zdravstvenim utjecajima koristeći Smjernice za kvalitetu zraka Svjetske zdravstvene organizacije.
 
Otkrili su da je zagađenje zraka doprinijelo 6.1 miliona preranih smrtnih slučajeva širom svijeta, obično u obliku moždanih i srčanih udara, raka pluća i hroničnih bolesti pluća. To znači da je zagađenje zraka četvrti najveći uzrok smrti ispred kojeg se nalaze visok krvni pritisak, loša ishrana i pušenje.
 
Izgleda da se ovaj problem pogoršava unatoč sve većem razvijanju svijesti o ovom pitanju. U 2014. godini, 92% stanovništva na svijetu živjelo je na mjestima gdje nije zadovoljena preporučena  razina kvalitete zraka, prenosi IFLScience.
 
Zagađenje zraka može se opisati kao odvratan koktel plinova i mikroskopskih čestica sulfata, nitrata, amonijaka, natrij hlorida, crnog ugljika i mineralne prašine. SZO određuje smjernice za količinu mikrograma finih čestica u kubnom metru zraka. Ogromna većina svijeta (95%) premašuje ove smjernice. Postoje tri razine kvalitete zraka, a gotovo dvije trećine svijeta rangirano je u najsiromašnijoj razini kvalitete.
 
Kao i uvijek, najteže su pogođeni oni koji žive u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

Kvalitet zraka u gradovima BiH: Udišemo opasan ili zagađen zrak širom naše domovine 

Udruženje građana "Eko akcija" jučer je objavilo Index kvalitete zraka u raznim gradovima Bosne i Hercegovine. Najgora situacija je zabilježena u Sarajevu, gdje je Index kvalitete zraka iznosio 363. Zatim u Lukavcu (201), Zenici (193) i Tuzli (173).

Alarmantan Index kvalitete zraka u Sarajevu znači moguće eventualne posljedice po cjelokupno stanovništvo. Savjetuje se izbjegavanje bilo kakvih napora tokom boravka vani, te da najosjetljivije kategorije (trudnice, starci, djeca i osobe oboljele od respiratornih i srčanih bolesti).

U Kaknju je zabilježen Index od 158 (Nezdrav - Moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme.) U Goraždu 145 (Nezdrav za osjetljive grupe), Jajcu: 85 (Umjereno zagađen), a za Prijedor, Ugljevik i Bosanski Brod nisu dostupni podaci.