Australija smanjila upotrebu plastičnih vrećica za 80% u samo tri mjeseca

Nevjerovatno, ali pad potrošnje plastičnih vrećica nije rezultat državne politike, već je to bila učinkovita poslovna odluka. Ovaj oštar preokret u velikoj mjeri je zasluga dva najveća lanca supermarketa, Coles i Woolworths, koji su odlučili implementirati nacionalnu zabranu besplatnih laganih plastičnih vrećica u julu, zamjenjujući ih vrećicama za višekratnu upotrebu koje koštaju 19 feninga

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 08.12.18 u 18:54
http://bit.ly/2ZuCj6w
Australija je smanjila upotrebu plastičnih vrećica za 80% u roku od samo tri mjeseca, piše Australian National Retail Association, što je sjajna vijest za kljunaše, dugonge i dugonose riječne kornjače.
 
Nevjerovatno, ali pad potrošnje plastičnih vrećica nije rezultat državne politike, već je to bila učinkovita poslovna odluka. Ovaj oštar preokret u velikoj mjeri je zasluga dva najveća lanca supermarketa, Coles i Woolworths, koji su odlučili implementirati nacionalnu zabranu besplatnih laganih plastičnih vrećica u julu, zamjenjujući ih vrećicama za višekratnu upotrebu koje koštaju 15 centi (19 feninga).
 
"Maloprodajni lanci zaslužuju ogromne pohvale jer su pokrenuli jednu od najznačajnijih promjena u ponašanju potrošača, a mi također pozdravljamo kupce jer su prihvatili ovu ekološku inicijativu", rekao je David Stout, voditelj industrijske politike u National Retail Association, u saopštenju.
 
"Maloprodajni lanci su na razini cijele zemlje vodili cijelu akciju te su pomagali su i manjim firmama u pružanju prijedloga o tome kako upravljati prijelazom na maloprodajno okruženje bez plastičnih vrećica. Kao rezultat toga, vidimo slične izmjene širom kategorija hrane, kućanstva i usluga."
 
Fazu istiskivanja laganih plastičnih vrećica provode vlasti na regionalnoj razini. Zabrane plastičnih vrećica su na snazi ili na čekanju usvajanja odluke u većini država i teritorija u Australiji, osim u istočnom Novom Južnom Walesu - najnaseljenijoj državi Australije.
 
Međutim, odluka velikih australijskih lanaca nije lako došla. Lanac Coles je izgledao malo neodlučno po pitanju implementiranja zabrane, te je mijenjao svoje planove nekoliko puta nakon što su kupci počeli prigovarati zbog promjene.
 
"Odluka nekih maloprodajnih lanaca da više ne nude besplatne plastične vrećice za jednokratnu upotrebu zasigurno je u početku naišla na negativne reakcije kod nekih kupaca, ali ovi trgovci zaslužuju zasluge za dramatično smanjenje broja vrećica u opticaju", dodao je Stout.
 
Dok su mnoge regije i narodi širom svijeta počeli provoditi zabranu plastičnih vrećica, još uvijek treba dosta toga uraditi kada se govori o plastičnom zagađenju općenito.
 
Prema statističkim podacima iz 2010. godine, zemlje istočne Azije - Kina, Indonezija, Filipini, Vijetnam i Tajland - glavni su proizvođači plastičnog otpada koji završava u našim okeanima. Kina je najveći proizvođač plastičnog otpada, proizvodeći 9,7 miliona tona loše upravljanog plastičnog otpada, od kojih 3,89 miliona tona svake godine završi u svjetskim vodama. Slijedi Indonezija, koja svake godine proizvode 3,5 miliona tona loše upravljanog plastičnog otpada, od kojih oko 1,42 miliona tona završi u svjetskim vodama.
 
Na sreću, kao što to nedavne vijesti jasno ukazuju, mogu se dogoditi velike promjene, piše Tom Hale za IFLScience.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico