In Memoriam: Vrste koje su izumrle u 2018. godini

"Kada je riječ o ... ugroženim vrstama, mi nemamo luksuz pokušaja i pogrešaka", upozorio je Thomas Hildebrandt, naučnik koji stoji iza revolucionarne tehnike očuvanja.

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 14.01.19 u 09:26
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
Neizostavan dio svake dodjele Oscara je segment In Memoriam - odavanje počasti poznatim osobama koje je svijet izgubio u proteklih 12 mjeseci. I dok je godina koju su obilježila upozorenja o apokaliptičnim izumiranjima širom svijeta s posljedicama koje će trajati milionima godina u budućnost sada iza nas, jedino je prikladno da i mi učinimo isto.
 
Dakle, ovo je IFLScience-ov In Memoriam: počast svim vrstama koje smo izgubili u 2018. godini.
 
Prva osmrtnica divljih životinja pripada jednoj filmskoj zvijezdi: Modra ara. Zvijezda briljantnog plavog perja iz filma Rio prošle godine je posljednji put viđena u divljini - oko 100 ptica još uvijek postoji, ali sve se nalaze u zatočeništvu.
 
Zajedno s arama u izumiranje su odletjele i manje poznate vrste ptica kao što su: Alagoas foliage-gleaner, cryptic treehunter, i poo-uli. Nedavna studija biologa u BirdLife Internationalu pokazala je da je vjerovatnoća preživljavanja ovih vrsta samo 0,1 - što je dovoljno nisko da ih prebaci iz kategorije “kritično ugroženi” u kategoriju “izumirli” na Crvenoj listi IUCN-a.
 
"Ljudske aktivnosti su krajnji pokretači gotovo svih nedavnih izumiranja", rekao je Stuart Butchart, glavni naučnik u BirdLife International za IFLScience."
 
''Sigurno je da je stopa izumiranja na kontinentima veća nego ikad prije. I da će se stopa nastaviti povećavati bez usklađenih napora za očuvanje."
 
2018. je bila godina u kojoj je istočna puma službeno proglašena izumrlom vrstom - vjerovatno 80 godina nakon što je posljednja ubijena u Maineu. Sudan, posljednji muški sjeverni bijeli nosorog u svijetu je umro, što je reduciralo globalnu populaciju ove vrste na samo dvije ženke. A za mnoge druge životinje, kao što su 12 malenih kalifornijskih pliskavica koje su opstale, to je samo pitanje vremena.
 
"Vrlo brzo ćemo izgubiti pliskavice", rekao je profesor biologije na koledžu St Mary's u Marylandu i Sea MsKeon.
 
“Potpuno izumiranje moglo bi se desiti sljedeće godine. Može biti i ove godine. U nekom trenutku to postaje poput bacanja kocke.''
Ne samo da smo istrijebili neke od najnovijih vrsta na svijetu - poput Tapanuli orangutana, otkrivenog 2017. godine koji se već suočava s izumiranjem zahvaljujući ljudskoj industriji - već i ubijamo neke od najstarijih. Kineski divovski salamanderi, "živi fosili" čiji su preci lutali Zemljom pored stegosaurusa i diplodoka, sada su na rubu izumiranja - kao i mnogi jedinstveni morski psi i ražovke unatoč tome što su preživili više od 250 miliona godina.
 
Žirafe su prvi put proglašene ugroženom vrstom 2018. godine, a gotovo svi lemuri su osuđeni na propast. Insekti su posebno u opasnosti. Izgubili smo 97% leptira monarha u SAD-u, a populacija južnoameričke vrste creepy-crawlies se također brzo smanjuje.
 
"Insekti pokreću svijet na pravi način - čine da svijet radi", rekao je McKeon. "Mi radikalno smanjujemo te brojke ... To bi trebalo uplašiti ljude."
 
Ali postoji razlog za nadu. U 2018.  godini, planinske gorile spašene su od svog kritično ugroženog statusa, a divlji crni nosorozi vratili su se u Čad prvi put nakon 50 godina. Otkriveno je da je preslatki San Quintin štakor živ i zdrav nakon tri desetljeća koliko se mislilo da je ova vrsta izumrla, a rijetki Lake Pátzcuaro salamander spašen je od izumiranja zahvaljujući meksičkim časnim sestrama.
 
Najviše obećavajuće od svega je da čak postoji nada za dva usamljena sjeverna bijela nosoroga. Ne, ovdje ne govorimo o bezgrešnom začeću - ali istraživanja ove godine pokazala su da su sjeverni i južni bijeli nosorozi povezani bliže nego što se do sada mislilo, što čini hibride rođene pomoću IVF metode stvarnom mogućnosti.
 
"Kada je riječ o ... ugroženim vrstama, mi nemamo luksuz pokušaja i pogrešaka", upozorio je Thomas Hildebrandt, naučnik koji stoji iza revolucionarne tehnike očuvanja.
 
"Gubljenje vrsta znači gubitak evolucijskih knjiga prije nego što budemo imali priliku da ih pročitamo,'' piše Katie Spalding za IFLScience.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico