Rast temperature će pojačati plavu i zelenu boju okeana

Gdje je voda trenutno prilično plava fitoplankton ima relativno nisku biomasu, vidjet ćete da voda postaje intenzivnije plava, a gdje je okean relativno zelen jer je biomasa veća, boja će biti zelenija

AUTOR: Jasmin Valjevac
OBJAVLJENO: 07.02.19 u 13:22
OSVJEŽENO: 07.02.19 u 13:22
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
Plava i zelena boja okeana postaće još intenzivnija do kraja vijeka kao rezultat globalnog zagrijvanja, otkrili su naučnici.
                 
Istraživači tvrde da su promjene boje uzrok djelovanja klimatskih promjena na populacije sitnih vodenih organizama, poznatih kao fitoplankton, koji pretvaraju sunčevu svetlost u hemijsku energiju kroz fotosintezu.
 
Na isti način kao što su biljke na zemlji zelene, fitoplankton je takođe zelen, tako da količina i različiti tipovi fitoplanktona utiču na boju površine okeana, kaže dr. Anna Hickman sa Univerziteta Southampton, koautorica istraživanja.
 
Otkriti promjene na nivou takvih organizama je važno. "Zainteresovani smo za fitoplankton jer su to sitne morske biljke, koje ostvaruju oko polovine globalne fotosinteze, one su osnova morske prehrambene mreže."
 
U časopisu Nature Communications, Hickman i kolege iz Velike Britanije i SAD-a izvještavaju da su do ovih zaključaka došli koristeći kompjuterski model koji predviđa kako faktori poput temperature, okeanskih struja i kiselosti okeana utiču na rast i tipove fitoplanktona u vodi, kao i nivoe drugih obojenih organskih materija i stelje.

Takođe su istraživali kako bi takve promjene uticale na apsorpciju i refleksiju svjetlosti na površini okeana.

Rezultati pokazuju da ako se temperatura globalne morske površine poveća za 3C do 2100. godine - kako se i očekuje u sadašnjem scenariju - boja više od polovine okeana, uključujući i sjeverni Atlantik, će se promijeniti.
 
"Gdje je voda trenutno prilično plava fitoplankton ima relativno nisku biomasu, vidjet ćete da voda postaje intenzivnije plava, a gdje je okean relativno zelen jer je biomasa veća, boja će biti zelenija", rekao je Hickman. 
 
Ovi efekti proizilaze iz topljenje leda na polovima, porasta temperature i manje miješanje voda.
 
Prateći promjene boje okeana putem satelita dobit ćemo rani signal upozorenja o stanju fitoplanktona.

Izvor:The Guardian