Globalno zatopljenje ima veće posljedice na život u moru nego na kopnu

Ovo je prva studija koja je usporedila ugroženost hladnokrvnih morskih i kopnenih životinjskih vrsta zbog zatopljavanja i njihovu mogućnost pronalaska 'izbjeglišta' od vrućine dok pokušavaju ostati u svojim staništima

AUTOR: Science Daily
OBJAVLJENO: 07.05.19 u 09:24
OSVJEŽENO: 07.05.19 u 09:24
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
Globalno zatopljenje je uzrokovalo nestanak dvostruko većeg broja morskih nego kopnenih životinjskih vrsta, otkrila je studija Sveučilišta Rutgers koju prenosi Science Daily.
 
Prema studiji objavljenoj u časopisu Nature, veća ugroženost morskih bića mogla bi imati značajan utjecaj na zajednice čija ekonomija i prehrambene navike ovise o ribama i školjkama.
 
Ovo je prva studija koja je usporedila ugroženost hladnokrvnih morskih i kopnenih životinjskih vrsta zbog zatopljavanja i njihovu mogućnost pronalaska 'izbjeglišta' od vrućine dok pokušavaju ostati u svojim staništima.
 
Autori su pregledali istraživanja diljem svijeta o skoro 400 vrsta, od guštera i riba do pauka. Razradili su sigurne uvjete za 88 morskih i 294 kopnene vrste kao i najniže moguće temperature u najtoplijim razdobljima godine za svaku od njih.
 
„Otkrili smo da se na svjetskoj razini zbog povećanja temperature morske vrste istrebljavaju dvostruko češće od kopnenih,“ izjavio je glavni autor studije Malin Pinsky, izvanredni profesor odsjeka za ekologiju, evoluciju i prirodne resurse na Sveučilištu Rutgers u New Brunswicku. „Otkrića sugeriraju da će biti potrebni novi napori u očuvanju tih vrsta ukoliko će se ocean nastaviti koristiti za održavanje ljudske dobrobiti, prehrane i ekonomije.“
 
Znanstvenici su otkrili da morske vrste u prosjeku više žive na rubu opasnih uvjeta visokih temperatura. Usto, mnoge kopnene životinje se od vrućine mogu sakriti u šumama, hladovini ili pod zemljom, što je luksuz koji nema mnogo morskih životinja.
 
Gubitak populacije može iscrpiti genetsku raznolikost neke vrste, a ima i negativan učinak na njihove grabežljivce, plijen i druge ekosustave od kojih čovječanstvo ima koristi.
 
Studija naglašava da su ranija izumiranja vrsta često bila koncentrirana u određenim geografskim širinama i specifičnim ekosustavima tijekom razdoblja brzog mijenjanja klime. Buduće zagrijavanje će vjerojatno izazvati gubitak više morskih vrsta iz njihovih lokalnih staništa, kao i promjene među oceanskim vrstama.
 
„Razumijevanje o tome koje će vrste i ekosustavi biti najteže pogođeni zagrijavanjem zbog jačanja klimatskih promjena je važno za vođenje očuvanja i upravljanja vrstama,“ navodi se u studiji.


Za Front Slobode prevela Ružica Ereš