Britanija izdržala 118 sati bez upotrebe energije od ugljena

Država je u 2019. godini već uspjela izdržati više od 1000 sati bez potrebe za korištenjem ugljena, i već je na putu da sruši sve prethodno postavljene rekorde.

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 07.05.19 u 11:42
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
Britanija je uspjela izdržati duže od četiri dana bez upotrebe energije od ugljena za generiranje električne energije, čime je srušila prethodni rekord postavljen prošli mjesec za vrijeme Uskršnjeg vikenda.
 
Nacionalna energetska mreža je izvjestila da je do ponedjeljka ujutro prošlo 118 sati u Velikoj Britaniji bez korištenja ugljena, čije izgaranje je jedno od najvećih uzročnika klimatskih promjena.
 
Ovo je prvi put da je Britanija uspjela održati sustav električne energije bez ovog fosilnog goriva još od 1882. godine kada je otvorena prva londonska termoelektrana na ugljen.
 
Država je u 2019. godini već uspjela izdržati više od 1000 sati bez potrebe za korištenjem ugljena, i već je na putu da sruši sve prethodno postavljene rekorde.
 
„Pojavom sve većeg broja obnoljivih izvora energije u našem energetskom sustavu vikendi poput ovog će sve  više postajati 'novom normom,'“ izjavio je glasnogovornik nacionalnog sustava električne energije za The Independent.
 
„Vjerujemo da ćemo do 2025. godine biti u mogućnosti razviti britanski sustav električne energije s nultom stopom korištenja ugljika. Transformacija načina na koji dolazimo do energije za grijanje naših domova i pogon naših djelatnosti je ogromna promjena, ali prednosti koje sa sobom donosi u smislu 'zelene' energije drastično nadmašuju sve prepreke.“
 
Unatoč postepenom ukidanju korištenja ugljena, Velika Britanija je daleko od ostvarenja cilja nulte emisije do 2020. godine – koju su protekli tjedan zatražili savjetnici za klimatske promjene u vladi.
 
Skupine za zaštitu okoliša su se naljutile nakon što se Theresa May odbila odmah posvetiti ovom problemu i što je umjesto toga samo rekla da će „hitno odgovoriti“ na poziv za donošenje novih zakona.
 
Komentari nisu bili ni blizu onoga što je zatraženo pozivom prije UN-ovog summita u rujnu iz Odbora za klimatske promjene (CCC – Committee on Climate Change) da se odmah donese zakonski obvezujuća dužnost kako bi se cilj postigao do 2050. godine.
 
Stručnjaci su također upozorili kako se većina energije koja se ranije dobivala iz ugljena zamjenjuje plinom, koji je sada dominantan izvor za britanske energetske potrebe.

Iako je plin manje štetan od ugljena, on je ipak fosilno gorivo čija se emisija prema Zakonu o klimatskim promjenama iz 2008. godine mora, u odnosu na 1990-u godinu, smanjiti za 80% do 2050. godine.
 
„Približavamo se potpunom ukidanju ugljena iz našeg energetskog sustava do 2025. godine, budući da sektor obnovljivih izvora energije postaje sve jači na našem putu da postanemo prva velika ekonomija koja donosi zakone o nultim neto emisijama,“ rekao je za The Independent glasnogovornik vlade.

Za Front Slobode prevela Ružica Ereš