UN usvojio ograničenje izvoza plastičnog otpada u zemlje u razvoju

Sporazum predstavlja „ključan prvi korak prema zaustavljanju iskorištavanja zemalja u razvoju kao deponija za svjetski plastični otpad, posebice onog iz bogatih zemalja.“

AUTOR: The Guardian
OBJAVLJENO: 11.05.19 u 12:42
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
Sjedinjene Države su se navodno usprotivile sporazumu koji je posljedica zabrinutosti da su sela u Indoneziji, Tajlandu i Maleziji „pretvorena u odlagališta otpada.“
 
Kako prenosi The Guardian, gotovo sve zemlje svijeta su sklopile dogovor usmjeren ka smanjenju transporta plastičnog otpada kojeg je teško reciklirati u siromašnije zemlje, obznanio je UN u petak 10. svibnja.
 
Zemlje izvoznice – uključujući SAD – će od sad morati dobiti pristanak zemalja koje primaju kontaminirani, mješoviti ili plastični otpad koji se ne može reciklirati. Trenutno, SAD i druge zemlje mogu slati plastični otpad lošije kvalitete privatnim subjektima zemalja u razvoju, bez dobivanja odobrenja njihovih vlasti.
 
Otkako je Kina prestala prihvaćati otpad za recikliranje iz SAD-a, aktivisti su uočili kako se plastični otpad nagomilava u zemljama u razvoju. GAIA (The Global Alliance for Incinerator Alternatives), organizacija koja podržava novi sporazum, kaže da su na području Indonezije, Tajlanda i Malezije pronađena sela koja su se „pretvorila u deponije u roku jedne godine.“
 
„Otkrili smo da se otpad iz SAD-a samo nagomilava u selima ovih zemalja koje su nekada bile prvenstveno poljoprivredne zajednice,“ rekla je glasnogovornica Gaie Claire Arkin.
 
Pravno obvezujući okvir sporazuma nastao je pri kraju dvotjednog sastanka skupina pod pokroviteljstvom UN-a koje se bave plastičnim otpadom i otrovnim, opasnim kemikalijama koje prijete svjetskim morima i živim bićima. Ovaj sporazum je nastao kao amandman na Bazelsku konvenciju. SAD nije stranka te konvencije, zbog čega nisu imali pravo glasa, ali sudionici sastanka su izjavili kako se država protivi sporazumu, kazavši kako dužnosnici ne shvaćaju posljedice koje će imati na trgovinu plastičnim otpadom.
 
Plastični otpad gomila se na netaknutoj zemlji, ogromne mase plutaju oceanima i ugrožavaju životinjski svijet. Manje vrijedna plastika i ona koja se teško može reciklirati vjerojatno će se odbaciti, a ne pretvoriti u nove proizvode. Novi sporazum utječe na proizvode koji se koriste u velikom broju industrija poput zdravstva, tehnologije, mode te zrakoplovne i prehrambene industrije.
 
Rolph Payet iz Programa UN-a za okoliš nazvao je ovaj sporazum – koji je u okviru konvencije potpisalo 187 zemalja u Ženevi (Švicarska) – „povijesnim“ zato što će zemlje sada morati nadzirati gdje odlazi plastični otpad nakon što napusti njihove državne granice. Payet je izjavio kako su pregovori, koji su počeli prije 11 dana i okupili 1400 delegata, otišli mnogo dalje od očekivanog.
 
Usporedio je zagađenje plastikom s „epidemijom,“ navodeći kako se „procjenjuje da se trenutno u oceanima nalazi 100 milijuna tona plastike, od kojih 80 do 90 posto dolazi iz kopnenih izvora.“
 
Bazelska konvencija postavila je pravila zemljama prvog svijeta koje šalju otpad u siromašnije zemlje. Podržavatelji kažu kako će amandman učiniti globalnu trgovinu plastičnim otpadom transparetnijom i bolje reguliranom štiteći ljude i okoliš.
 
Glavne zagovaračke organizacije su u priopćenju za javnost objasnile kako SAD i druge zemlje sada neće moći slati plastični otpad zemljama u razvoju koje su potpisnice Bazelske konvencije i onima koje nisu članice Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).
 
Dužnosnici su napredak djelomično pripisali sve većoj javnoj svijesti o opasnostima zagađenja plastikom, posebice za morska bića, ojačanoj dokumentarnim filmovima britanskog prirodoslovca Sir Davida Attenborougha i drugih.
 
„Upravo su slike mrtve mladunčadi albatrosa na otocima Tihog oceana s otvorenim želucima i prepoznatljivim plastičnim predmetima unutar njih podigle svijest, kao i nedavno otkriće da nanočestice prelaze krvno-moždanu barijeru, kojim smo uspjeli dokazati da se plastika nalazi i u našim tijelima,“ izjavio je Paul Rose, voditelj National Geographicove ekspedicije za „netaknuta mora“ s ciljem zaštite oceana.
 
Nedavno objavljene slike nasukanih uginulih kitova sa ogromnim količinama plastičnog otpada u sebi, postale su viralne i šokirale su javnost. Nova online peticija pod nazivom „Stop dumping plastic in paradise!“ je privukla skoro milijun potpisa tijekom prošlog tjedna.
 
Trebat će oko godinu dana da nova pravila stupe na snagu.
 
Globalni koordinator za organizaciju Break Free from Plastic (Oslobodimo se plastike) Von Hernandez je izjavio da je ovaj sporazum „ključan prvi korak prema zaustavljanju iskorištavanja zemalja u razvoju kao deponija za svjetski plastični otpad, posebice onog iz bogatih zemalja.“
 
Marco Lambertini, glavni direktor dobrotvorne udruge za okoliš i divlje životinje WWF International, je izjavio kako je sporazum dobrodošao korak i kako su se bogate zemlje predugo odricale odgovornosti za ogromne količine plastičnog otpada.
 
„Međutim, to je samo početak. Ono što mi – i planet – zaista trebamo je sveobuhvatan ugovor za suočavanje s globalnom plastičnom krizom,“ dodao je Lambertini.