EU koristi previše prirodnih resursa Zemlje

U izvješću se navodi da EU i njeni građani trenutno koriste dvostruko više resursa nego što sam ekosustav EU može obnoviti.

AUTOR: BBC
OBJAVLJENO: 12.05.19 u 13:16
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
Europljani koriste dobar dio svjetskih resursa, pokazalo je novo izvješće čija glavna saznanja prenosi BBC.
 
U izvješću stoji da Europljani emitiraju previše ugljika, jedu previše hrane, koriste ogromne količine drva i zauzimaju previše izgrađenog prostora.
 
Izvješće ekološke aktivističke grupe WWF (Svjetski fond za zaštitu divljih životinja) i Mreža za globalni ekološki otisak navodi da Europljani nerazmjerno doprinose smanjivanju prirodnih resursa.
 
Britanska vlada kaže da predvodi svijet u pokušaju smanjenja utjecaja Europe na planet.
 
Međutim, u izvješću se navodi da, ukoliko bi svi na svijetu imali utjecaj na okoliš kakav ima prosječni stanovnik EU, 10. svibnja bi bio datum do kojeg bi ljudi iskoristili prirodu u mjeri njenog godišnjeg obnavljanja.
 
Stoga ekološke skupine 10. svibnja nazivaju Danom EU prekoračenja Zemlje. Ostatak godine, kažu, Europljani će proživjeti iscrpljujući „prirodni kapital“ Zemlje.
 
To znači jače emisije ugljika od onih koje prirodni ekosustav planeta može podnijeti; uništavanje više biljnog svijeta kroz pošumljavanje od količine koju priroda može regenerirati; iscrpljivanje ribolovnih područja, erozija tla i izumiranje vrsta.
 
U izvješću se navodi da EU i njeni građani trenutno koriste dvostruko više resursa nego što sam ekosustav EU može obnoviti.
 
Dodaje se kako EU koristi skoro 20% Zemljinog „biokapaciteta,“ iako čini samo 7% svjetskog stanovništva.
 
Drugim riječima, kad bi svatko iskorištavao prirodu na razini prosječnog stanovnika EU, bila bi nam potrebna 2.8 planeta.
 
Izvješće je objavljeno dan nakon sastanka čelnika EU pod nazivom Budućnost Europe u Rumunjskoj i dva tjedna prije izbora za Europski Parlament.
 
Ono predlaže hitne promjene kako bi se zaštitila i obnovila europska priroda do 2030. godine i gotovo u potpunosti smanjila razina ugljičnih emisija EU do 2040. godine.
 
EU teži boljem korištenju svjetskih resursa. Imaju želju za takozvanom „kružnom ekonomijom“ u kojoj se resursi kontinuirano iznova koriste i recikliraju.
 
Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk iznio je prijedloge na ovogodišnjem summitu EU za bolju zaštitu prirode, poboljšanje poljoprivrednih praksi i približavanju prema nultim neto emisijama stakleničkih plinova.
 
Osam članica, uključujući Francusku, podržalo je amiciju nulte neto emisije do 2050. godine. Međutim, promatrači summita u Rumunjskoj kazali su kako plan nije uspio dobiti podršku drugih zemalja uključujući – što je presudno – Njemačku.
 
Britanska vlada trenutno razmatra prijedlog nulte neto emisije.
 
Glasnogovornik je izjavio: „Želimo ostaviti naš okoliš u boljem stanju od onog u kojem smo ga našli. Naš 25-godišnji Plan za okoliš iznosi korake kojim će se ova ambicija ostvariti, a nadolazeći Zakon o okolišu će postaviti ekološku ambiciju i odgovornost u središte vlade. Mi dijelimo ambiciju Mreže za globalni ekološki otisak za potiskivanjem Dana prekoračenja.“