Zabilježena najviša razina ugljikova dioksida u atmosferi ikada

Jednom kad pređemo razinu od 2°C, svijet će postati potpuno drugačije mjesto. Nestat će gotovo svi koraljni grebeni, Arktik će se barem jednom u deset godina potpuno otopiti tijekom ljeta, a ogroman broj biljnih i životinjskih vrsta će izumrijeti jer će njihova prirodna staništa biti sve manja.

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 14.05.19 u 09:42
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
Razine štetnih stakleničkih plinova ugljikova dioksida narasle su do alarmantne razine u najstarijoj mjernoj stanici na svijetu koja se nalazi na Havajima, izvještava The Independent.
 
Opservatorij Mauna Loa koji mjeri razinu ugljikova dioksida u atmosferi od 1958. godine je 11. svibnja izmjerio 415.26 ppm (koncentracija čestice u atmosferi) u zraku, što je najveća razina od nastanka ljudske vrste.
 
Scrippsov oceanografski institut svakodnevno mjeri razine ugljikova dioksida u Maluna Loi. Ovaj opservatorij se nalazi na najvećem havajskom vulkanu, a izgrađen je za ispitivanje kvalitete zraka na udaljenim tihooceanskim otocima jer se nalazi daleko od kontinenata i zagađenja te na njemu nema vegetacije koja bi mogla ometati rezultate.
 
Očitanja su rezultirala Keelingovom krivuljom, koja pokazuje povećanje razine ugljikova dioksida u atmosferi, a ono je posljedica ljudske aktivnosti.
 
U ožujku 1958. očitanja su pokazala koncentraciju ugljikova dioksida od 338 ppm, a do svibnja 2013. narasla je na 400 ppm.
 
Meteorolog Eric Hotlhouse je objavio očitanja iz opservatorija Maluna Loa na Twitteru i rekao: „Ovo je prvi put u ljudskoj povijesti da je atmosfera našeg planeta imala razinu CO2 veću od 415 ppm. Ne samo u zabilježenoj povijesti, ne samo od nastanka poljoprivrede prije 10 tisuća godina. Nego i milijunima godina prije postojanja ljudi. Ne poznajemo planet u ovom stanju.“
 
Direktor programa Scripps CO2 Ralph Keeling  je izjavio: „Prosječna stopa rasta  je i dalje na visokoj razini. Porast u odnosu na prošlu godinu će biti vjerojatno oko 3 ppm, a nedavni prosjek se kreće oko 2.5 ppm. “
 
Dodaje: „Vjerojatno je riječ o posljedicama blagog El Niña uz kontinuirano korištenje fosilnih goriva.“
 
Procjenjuje se da je razina ugljikova dioksida zadnji put bila ovako visoka tijekom pliocena, prije 2.5-5 milijuna godina.
 
Tijekom tog razdoblja, globalne temperature su bile za dva do tri stupnja više nego danas, globalna razina mora je bila 25 metara viša, a morski led na Arktiku se povukao i na njegovom mjestu su narasle šume s gdje su se ljetne temperature redovno kretale oko 15°C.
Pariški sporazum o klimatskim promjenama, koji je 2015. godine potpisala većina zemalja, osmišljen je kako bi se pokušalo ograničiti prosječno povećanje globalne temperature za 1.5°C iznad razina predindustrijskog razdoblja.
 
Međutim, prošlogodišnje izvješće znanstvenog tijela UN-a, Međuvladin panel o klimatskim promjenama, upozorilo  kako nas trenutna razina otpuštanja ugljikova dioksida i drugih stakleničkih plinova već dovodi na put da se premaši razina od 1.5°C zagrijavanja u razdoblju od 2030. do 2052. ako temperature nastave rasti ovim tempom, a razinu od 3°C ćemo premašti do kraja stoljeća.
 
Izvješće navodi da, jednom kad pređemo razinu od 2°C, svijet će postati potpuno drugačije mjesto. Nestat će gotovo svi koraljni grebeni, Arktik će se barem jednom u deset godina potpuno otopiti tijekom ljeta, a ogroman broj biljnih i životinjskih vrsta će izumrijeti jer će njihova prirodna staništa biti sve manja.
 
Razorni toplotni udari i požari će biti sve učestaliji, a u nekim naseljenim dijelovima svijeta više neće biti moguće živjeti.
 
Utjecaj na ljude će biti ogroman, navodi se u izvješću, posebno u područjima koja su već u opasnosti zbog podizanja razine mora poput obalnih područja Bangladeša i Vijetnama ili otočnih teritorija poput Kiribatija i Maldiva.
 
Rast razine mora će milijune ljudi natjerati da napuste svoje domove, a prinosi usjeva će dramatično pasti u području subsaharske Afrike, jugoistočne Azije te Srednje i Južne Amerike.
 
U izvješću se zaključuje kako „ograničenje globalnog zatopljenja na razinu od 1.5° zahtijeva brze i dalekosežne promjene u društvu.“

Za Front Slobode prevela Ružica Ereš