Zaustavilo se otapanje ledenjaka Jakobshavn na Grenlandu

Znanstvenici su na simpoziju Living Planet u Milanu doznali kako ledenjak u cjelini još uvijek gubi više leda nego što dobiva.

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 16.05.19 u 09:58
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
Najveći ledenjak na Grenlandu ne samo da je usporio proces odleđivanja, nego se čak i zgusnuo tijekom posljednjih par godina, što je iznenadilo znanstvenike koji proučavaju utjecaj globalnog zatopljenja na led u sjevernoj hemisferi.
 
Na ovom otoku nalazi se drugi po veličini ledeni pokrov na svijetu nakon Antarktika, a brzo zagrijavanje sjeverne hemisfere ima velik utjecaj na globalni porast razine mora.
 
Grenlandski ledenjak Jakobshavn na zapadnoj obali otoka, topio se brže od ostalih u zemlji, prenosi The Independent.
 
Poznat je po golemim ledenim blokovima koji se odvajaju u zaljev Disko, a zatim odlijevaju južno prema Atlanskom oceanu. Vjeruje se da je santa leda koja je potopila Titanik nastala upravo od ovog ledenjaka.
 
Između 2000. i 2010. godine je ledenjak Jakobshavn imao najveću razinu odvajanja leda u odnosu na sve ostale grenlandske ledene pokrove i procjenjuje se da je time doprinio rastu globalne razine mora za skoro 1 mm.
 
Međutim, unatoč rastu temperatura, on više nije mjesto gdje se topi najviše leda.
 
Od 2013. godine, kada je brzina otapanja ovog ledenjaka bila najveća, prestalo je topljenje i smanjivanje njegovih krajeva i led se počeo zgušnjavati.
 
Ukupni učinak toga je da se on sada zgušnjava, sporije kreće i pomjera se prema oceanu umjesto da se povlači prema unutrašnjosti otoka.
 
Mjerenja promjene visine ovog ledenjaka u dijelu uskog trupa pokazuju da, umjesto gubljenja 20 metara visine godišnje, što je ranije bio slučaj, on se sada zgušćava za 20 metara godišnje.
 
Nove metode obrade podataka koja se primjenjuje na informacije iz satelita, daju jasniju sliku o mjerama zaleđivanja ledenjaka, izjavila je Europska svemirska agencija (ESA).
 
„Dinamično ubrzanje zaleđivanja ledenjaka Jakobshavn, primijećeno u razdoblju od 2003. do 2013. godine, potaknuto je porastom temperature morskih voda u zaljevu Disko, što se proširilo do fjorda Jakobshavn i otopilo krajeve ledenjaka,“ izjavila je Anna Hogg, znanstvenica CPOM-a (Center for Polar Observation and Modelling) sa Sveučilišta u Leedsu.
„Posljednjih godina, mjerenja temperature pokazuju da morska voda u zaljevu Disko prolazi kroz hladnije razdoblje – koje su za jače od 1°C niže od prethodnih izmjerenih prosječnih temperatura. To je smanjilo stopu otapanja leda na ledenjaku Jakobshavn.“
 
Međutim, to ipak ne ukazuje na ukupnu veću stabilnost ledenog pokrova. Otapanje ovog ledenjaka čini samo 7% ukupnog otapanja leda na Grenlandu.
 
Znanstvenici su na simpoziju Living Planet u Milanu doznali kako ledenjak u cjelini još uvijek gubi više leda nego što dobiva.
 
Stoga on još uvijek doprinosi porastu globalne razine mora, iako sporijim tempom.
 
Dr. Hogg je rekla: „Ključno pitanje na koje sad trebamo odgovoriti je radi li se o privremenom ili trajnijem usporavanju otapanja leda na ledenjaku Jakobshavn? Koristit ćemo se opažanjima satelita ESA u kombinaciji s modelima kako bismo pratili promjene i predvidjeli buduća kretanja ovog golemog ledenjaka.
 
Mark Drinkwater iz ESA-e je izjavio kako su potrebna daljnja istraživanja i napomenuo kako „velika sezonska i godišnja promjenjivost dinamike ledenjaka Jakobshavn... lako može sakriti dugoročna klimatska kretanja gubitka leda.“
 
Moglo bi se reći kako se ovo istraživanje poklapa sa studijom objavljenom ranije ove godine, koja je pokazala kako se ledeni pokrov na Grenlandu sada topi četiri puta brže nego 2003. godine. Međutim, studija je otkrila da se najveće otapanje leda događa daleko od ledenjaka zemlje.
 
„Štogod da se dogodilo, ne može se objasniti kroz ledenjake, jer ih tamo nema mnogo,“ reklao je glavni autor studije Michael Bevis u siječnju.
 
Dodao je: „Ovo je moralo biti površinski – led se topio dalje od obale, u unutrašnjosti. To se dogodilo zato što je atmosfera u njegovom središtu toplija.“
 
Druga studija o neočekivanom zgušnjavanju ledenjaka Jakobshavn Isbrae je nagovijestila završetak razdoblja hlađenja zbog povećanja temperatura oceana, što će dovesti do ponovnog taljenja leda, a ono će biti brže nego prije.

Za Front Slobode prevela Ružica Ereš