Ponovno se pojavila izumrla vrsta ptice na području Indijskog oceana

Na Aldabri nema predatora, tako da su ove ptice postepeno gubile sposobnost leta. Kada je zbog poplave nestao ovaj otok, s njim su nestale i bjelogrle ždralovke kao i sve ostalo na njemu.

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 16.05.19 u 10:10
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
Ptica koja je prije 136 tisuća godina izumrla „ustala je od mrtvih“ nakon što je ponovno evoluirala, otkrili su znanstvenici.
 
Istraživanje je pokazalo da je posljednja preživjela neleteća vrsta ptice s područja Indijskog oceana i prije živjela na planetu. Vratila se kroz proces „iterativne evolucije,“ koja je dovela do njezinog ponovnog pojavljivanja, otkrivaju znanstvenici.
 
To znači da je u dvije prilike – između kojih su prošli deseci tisuća godina – ova vrsta ptice bila dvaput u mogućnosti kolonizirati koraljni otočić Aldabra. U oba slučaja ona je na kraju izgubila sposobnost letenja, a ptice iz kasnijeg razdoblja mogu se još uvijek pronaći na otoku.
 
Iterativna evolucija događa se kada iste ili slične strukture evoluiraju iz istog zajedničkog pretka, ali u različito vrijeme – što znači da se ptica zapravo pojavljuje dva puta, u potpuno odvojenim vremenima.
 
Ovo je prvi put da se to događa sa ždralovkama i jedan od najznačajnijih ikada viđenih među svim vrstama ptica, prenosi The Independent.
 
Veličina bjelogrlih ždralovki (Dyrolimnas curvieri) je slična veličini pilića. One dolaze s Madagaskara, ali često koloniziraju druge odsječene otoke gdje se razmnožavaju, a onda se vrate na otok s kojeg su potekle.
 
Mnoge od onih koje su otišle prema sjeveru ili jugu su umrle ili su ih pojeli predatori. Međutim, one koje su krenule u smjeru istoka nastavile su živjeti na drugim oceanskim otocima, uključujući Aldabru.
 
Na Aldabri nema predatora, tako da su ove ptice postepeno gubile sposobnost leta. Kada je zbog poplave nestao ovaj otok, s njim su nestale i bjelogrle ždralovke kao i sve ostalo na njemu.
 
Otprilike 100 tisuća godina nakon tog događaja, razina mora je pala i otok su ponovno naselile ove ptice. Uspoređujući kosti ptica koje su živjele prije i onih koje su ponovno naseilile otok, znanstvenici su otkrili da se njihova evolucija već dogodila prije par tisuća godina.
 
„Ovi jedinstveni fosili pružili su nam  neoborive dokaze da su članovi obitelji ždralovki kolonizirali koraljni otok nakon dolaska s Madagaskara, a oba puta su izgubile sposobnost letenja,“ izjavio je voditelj istraživanja Dr. Julian Hume, paleontolog za ptice i znanstveni suradnik Prirodoslovnog muzeja.
 
„Ovdje prikazani fosilni dokazi su jedinstveni za ove ždralovke i utjelovljuju sposobnost ovih ptica da koloniziraju odsječene otoke i izgube sposobnost letenja u više navrata.“
 
Znanstvenici su rekli kako nema boljeg dokaza za objašnjavanje ovog procesa.
 
„Ne znamo ni za jedan ovakav primjer među ždralovkama ni pticama općenito, koji bi demonstrirao ovaj proces na tako jasan način. Samo na Aldabri, koja ima najstarije paleontološke ostatke od svih ostalih otoka Indijskog oceana, dostupni su fosilni dokazi koji pokazuju učinke promjene razine mora na događaje poput izumiranja i rekolonizacije.“ izjavio je ko-autor istraživanja, profesor David Martill iz Škole znanosti o Zemlji i okolišu na Sveučilištu u Portsmouthu.
 
„Aldabra je imala takve uvjete, od kojih su najvažniji odsutnost kopnenih predatora i konkurentnih sisavaca, koji su omogućili trkačicama da izgube sposobnost letenja u oba slučaja.“


Za Front Slobode prevela Ružica Ereš