Idilični australijski otoci prekriveni plastičnim otpadom

Više od 230 tisuća tona plastike, uključujući oko milijun cipela i 370 tisuća četkica za zube, pronađeno je na tropskim plažama Kokosovih otoka.

AUTOR: The Independent
OBJAVLJENO: 19.05.19 u 13:26
OSVJEŽENO: 19.05.19 u 13:26
https://bit.ly/2JiHzU1
Osamljeni otočni raj u Indijskom oceanu, koji sačinjava 27 otočića ukrašenih palmama i bijelim pjeskovitim plažama oko pjenušavih laguna, ubrzanim tempom sve više počinje nalikovati odlagalištu smeća zbog velike količine odbačenog plastičnog otpada na obali, navodi se u izvješću koje je prenio The Independent.
 
Pregled zagađenja plastikom na Kokosovim otocima – australskom području istočno od Indonezije – otkrio je plaže na kojima je 414 milijuna komada plastičnog otpada.
 
Pregled koji je vodila dr. Jennifer Lavers s Instituta za proučavanje mora i Antarktika (IMAS) procjenjuje da su plaže otočića prekrivene sa ukupno 238 tona plastike, uključujući oko milijun cipela i 370 tisuća četkica za zube.
 
Dr. Lavers je izjavila da na ovim otocima nema mnogo stanovnika koji bi odlagali smeće u blizini, što ukazuje na ogromne količine plastičnog otpada koji kruži svjetskim oceanima.
 
„Otoci poput ovih su poput kanarinaca u rudniku uglja i sve je hitnije djelovati prema upozorenjima koja nam daju,“ rekla je dr. Lavers.
 
„Zagađenje plastikom je sveprisutno u našim oceanima, a pusti otoci su najbolje mjesto za objektivan pogled na količinu plastičnog otpada koja kruži planetom. Naša procjena od 414 milijuna komada mase od 238 tona na Kokosovim otocima je gruba, budući da smo samo uzeli uzorke do dubine od 10 centimetara, a nekim plažama koje su poznate 'žarišne točke' za otpad nismo mogli pristupiti.“
 
Dr. Lavers se već našla na naslovnicama medija zbog svog istraživanja u svibnju 2017. kada je otkrila da plaže na Hendersonovu otoku koji se nalazi na jugu Tihog oceana – a također je poprilično osamljen – ima najveću gustoću plastičnog otpada na svijetu.
 
Iako je gustoća plastičnog otpada na Kokosovim otocima manja od one na Hendersonovu otoku, njegova ukupna količina čini 38 milijuna komada mase 17 tona pronađenih na tihooceanskom otoku sićušnim.
 
Štoviše, otpad na Kokosovim otocima sadržava više svakodnevnih predmeta, a ne onih iz ribarske industrije.
 
„Za razliku od Hendersonova otoka, gdje je većina identificiranog otpada bila povezana s ribarskom opremom, plastiku na Kokosovim većinom sačinjavaju jednokratni potrošački predmeti poput čepova od boca i slamki, kao i veliki broj cipela i japanki,“ kazala je dr. Lavers.
 
Ko-autorica dr. Annett Finger sa Sveučilišta Victoria kazala je kako svjetska proizvodnja plastike i dalje raste te kako je skoro polovina plastike proizvedene u posljednjih 60 godina proizvedena u zadnjih 13 godina.
 
„Oko 12.7 milijuna tona plastike je ušlo u oceane samo u 2010. godini, a otprilike 40% plastike uđe u otpadni sustav u istoj godini kada je proizvedena,“ izjavila je dr. Finger.
 
„Pretpostavlja se da se u oceanima trenutno nalazi 5.25 bilijuna komada plastičnog otpada, što je posljedica porasta proizvodnje jednokratne plastike.“
 
„O tome kolika je razina ovog problema najbolje govori činjenica da je trenutno nemoguće očistiti oceane, a čišćenje plaža zagađenih plastikom uzima previše vremena, preskupo je i mora se redovno ponavljati s obzirom na to da se na tisuće novih komada plastike tamo svakodnevno pojavi.“
 
„Jedino provedivo rješenje je smanjenje proizvodnje i potrošnje plastike uz poboljšanje upravljanja otpadom kako bi se zaustavio ulazak ovih materijala u oceane uopće,“ kazala je dr. Fingers.
 
Kokosovi otoci imaju i drugo ime Keeling, koje je postalo službeno 1955. godine, kada je britanska vlada predala vlast australskoj pa su poznati pod oba imena.
 
Studija je objavljena u časopisu Scientific Reports.
 
 

Prevela: Ružica Ereš