Sredozemno more plastike: Između Korzike i Elbe pluta ogromni plastični 'otok' smeća

WWF je prošle godine u velikom izvješću upozorio na to da će Sredozemlje postati "more plastike" gdje razina zagađenja plastikom prijeti ekosustavu

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 26.05.19 u 10:43
https://bit.ly/2JsvNGH
Sredozemno more ima novi 'otok'. Nažalost, ne radi se o otoku s bajkovitim plažama i maslinicima, nego o ogromnom komadu plutajućeg plastičnog otpada koje se nakupilo na obali Korzike, planinskog otoka u Sredozemlju.

Znanstvenici su primijetili da se stvorio ogromni plutajući 'otok' plastičnog otpada između francuskog otoka Korzike i talijanskog otoka Elba, tvrdi France Blue – lokalna javna radio stanica.

Srećom, za razliku od velikog tihooceanskog otoka plastičnog otpada i drugih 'plastičnih otoka' na Atlantiku, vjeruje se da je ovaj otok samo „zona privremene akumulacije,” potaknuta strujama pogoršanim zbog čudnih vremenskih uvjeta. Iako je prolazna, ova situacija pokazuje opseg zagaenja plastikom na živopisne vode Mediterana.

„Raspored struja pokazuje da je u ovom području često jako velika koncentracija,” rekao je François Galgani iz francuskog instituta za istraživanje mora.

Struje na sjeverozapadu Sredozemnog mora se kreću tako da se voda uzdiže duž talijanske obale, a kada stigne do podnožja otoka Elbe, ne može proći dalje te se stoga kreće prema korzikanskom kanalu i tu se nalaze veće količine plastičnog otpada. Kad imamo nepovoljne vremenske uvjete poput primjerice sjeveroistočnog vjetra ljeti, stvaraju se ogromne količine otpada na korzikanskoj obali.”

WWF je prošle godine u velikom izvješću upozorio na to da će Sredozemlje postati „more plastike” gdje razina zagađenja plastikom prijeti ekosustavu, piše Tom Hale za IFLScience.

Njihovim je izvješćem utvrđeno da je koncentracija plastike u Sredozemnom moru veća od 1.25 milijuna fragmenata plastičnog otpada po kvadratnom kilometru mora. Sredozemno more čini samo 1% ukupnih morskih površina na svijetu, a u njemu ima 7% svjetske plastike. To je tako prvenstveno zato što je obala Sredozemlja dom otprilike 150 milijuna ljudi, a svake godine ga posjećuju milijuni turista iz svih dijelova svijeta. Osim toga, Europa je drugi najveći proizvođač plastike nakon Kine.

„Učinci zagađenja Sredozemnog mora plastikom osjećaju se diljem svijeta i čine ozbiljnu štetu i prirodi i ljudskom zdravlju,” istaknuto je Oceans Leader of WWF International John Tanzer, govoreći o izvješću iz 2018. godine.

„Pogoršanje zagađenja plastikom će postati srušiti turističku i gurmansku reputaciju Sredozemlja, potkopavajući lokalne zajednice koje ovise o tim sektorima. Problem plastike je sindrom i općeg pogoršavanja zdravlja Sredozemlja i mora poslužiti kao poziv na stvarno djelovanje.”

Prevela: Ružica Ereš