Sibir bi zbog klimatskih promjena mogao postati naseljiv do 2080. godine

Čak i u slučaju scenarija blažih klimatskih promjena, ekološki potencijal bi narastao za više od 15% azijskog dijela Rusije.

AUTOR: IFLScience
OBJAVLJENO: 11.06.19 u 11:01
OSVJEŽENO: 11.06.19 u 11:01
https://bit.ly/2XjEh7M
Sibir je trenutno poznatiji po ledenim krajolicima, crnom snijegu i savršeno očuvanim fosilima životinja iz ledenog doba nego po umjerenoj klimi i zelenim površinama, ali to bi se moglo promijeniti. Studija časopisa Environmental Research Letters otkrila je da čak i "blaga" klimatska promjena može omogućiti porast populacije na ovom području do 2080-ih.

"Azijski dio Rusije je ekstremno hladan," stoji u izjavi voditeljice istraživanja Elene Parfenove iz federalnog istraživačkog centra Krasnoyarsk.

"A u toplijoj klimi budućnosti, vjerojatno će zbog sigurnosti hrane kroz osiguravanje usjeva i proizvodnih mogućnosti postati povoljniji za ljudska naselja."

Azijski dio Rusije obuhvaća ogromni dio teritorija istočno od Urala i prema Tihom oceanu. Iako on čini 77% ruske kopnene mase na 13 milijuna četvornih kilometara, tu živi samo 27% stanovništva. Taj postotak stanovništva je uglavnom koncentriran duž šumama stepskih područja na jugu, gdje je klima malo manje oštra i tlo plodnije.

Međutim, porastom prosječnih temperatura zbog klimatskih promjena uzrokovanih ljudskom aktivnošću, zatopljenjem velikog dijela planeta Zemlje i poplavama, u Sibiru bi se mogla razviti nešto ugodnija, ako ne i potpuno mediteranska klima, piše IFLScience.

Tim je za potrebe istraživanja osmislio dva scenarija reprezentativne staze koncentracije (RCP) CO2 – RCP 2.6 opisuje blage klimatske promjene, a RCP 8.5 ekstremnije. Ovi scenariji su iskorišteni za izračunavanje temperature i promjene količine oborina na potkontinentalnom, azijskom dijelu Rusije kako bi se utvrdilo na koji način oni utječu na tri klimatska indeksa koja se smatraju važnima za ljudski život i dobrobit. Prvi klimatski indeks je - može li se ljudska zajednica održati na nekom području (koliki je ekološki potencijal krajolika), drugi - koliko je jaka prosječna zima, a treći - koliki je opseg permafrosta?

Modeli pretpostavljaju porast zimskih temperatura od 3.4°C u slučaju scenarija RCP 2.6 do 9.1°C u slučaju scenarija RCP 8.5, i porast ljetnih temperatura od 1.9°C u slučaju scenarija RCP 2.6 do 5.7°C u slučaju scenarija RCP 8.5. Godišnja količina padalina porasla bi od 60mm (RCP 2.6) do 140mm (RCP 8.5). To znači da bi čak i pod RCP 2.6 ekološki potencijal porastao za više od 15% azijskog teritorija Rusije, što je peterostruko povećanje kapaciteta održivih ljudskih naselja. U slučaju RCP 8.5 ekološki potencijal krajolika bi se povećao za 50%.

"Naše su simulacije pokazale da bi pod RCP 8.5 do 2080-ih godina azijski dio Rusije imao blažu klimu, a pokrivenost permafrostom bi se smanjila od današnjih 65 na 40%," objasnila je Parfenova.

Iako će stvari biti ljepše u Sibiru, ne trebate žuriti da prodate kuću, spakirate stvari i otputujete tamo. Ne samo da "slabo razvijena infrastruktura" predstavlja problem za naseljavanje ljudi, ističu znanstvenici, nego postoje i problemi s mjehurićima metana, epidemijom antraksa i drevnim virusima koje treba riješiti


Prevela: Ružica Ereš