Kanada planira zabranu jednokratne plastike do 2021. godine

Kanađani trenutno proizvode više od 3 milijuna tona plastičnog otpada godišnje, a manje od 10% tog otpada se reciklira.

AUTOR: Newsy
OBJAVLJENO: 11.06.19 u 11:24
https://bit.ly/2XlAYlr
Kanadski premijer najavio je nacionalnu kampanju za razvoj alternativa plastičnim predmetima koji zagađuju rijeke, jezera i ocean.

Kanada ima najveću obalu na svijetu, a njezine rijeke i jezera čine četvrtinu pitke vode na svijetu. Stoga premijer Justin Trudeau tvrdi kako je to mjesto gdje mora započeti globalna borba protiv zagađenja plastikom.

"Već 2021. Kanada će zabraniti proizvodnju jednokratne plastike od obale do obale," najavio je premijer Trudeau.

Uz tu najavu, premijer je u ponedjeljak pozvao na oštro ukidanje korištenja plastičnih proizvoda koji opterećuju parkove i plaže, ali i jezera, rijeke i ocean, ugrožavajući morske životinje i zdravlje oceana.

Trudeau je dodao kako će njegova vlada podržati recikliranje i korporativne inovacije u razvoju alternative za plastične vrećice, slamke, pribore za jelo i druge jednokratne plastične proizvode, u okviru napora za potpunim uklanjanjem plastičnog otpada. Nada se da će u roku od dvije godine zabraniti mnoštvo jednokratnih plastičnih proizvoda, piše Newsy.

"Radili smo s pokrajinama i teritorijima na razvoju strategije nula otpada (zero waste). Radimo i s privatnim sektorom i ulažemo u kanadske tvrtke koje razvijaju inovativna rješenja za smanjenje plastičnog otpada."

Kanađani trenutno proizvode više od 3 milijuna tona plastičnog otpada godišnje, a manje od 10% tog otpada se reciklira. To i ne zvuči loše u usporedbi s kanadskim južnim susjedom – SAD proizvodi 38 milijuna tona plastičnog otpada, a manje od 5% tog otpada se reciklira.


Prevela: Ružica Ereš