Stope otpuštanja ugljikova dioksida u atmosferu rastu najbrže u desetljeću

Iz BP-a su naveli da je to posljedica industrijskih potreba, ali i ekstremnijih vremenskih uvjeta.

AUTOR: The Guardian
OBJAVLJENO: 12.06.19 u 10:50
http://bit.ly/2JlgBuY
Emisije ugljikova dioksida svjetske energetske industrije prošle godine su rasle najbržom stopom u posljednjih deset godina zbog toga što ekstremno vrijeme i iznenadne promjene globalnih temperatura potiču dodatnu potražnju za fosilnim gorivima.

Godišnje izvješće BP-a o globalnoj energetici, koje je utjecajan pregled tržišta, po prvi put otkriva da fluktuacije temperature povećavaju svjetsku upotrebu fosilnih goriva unatoč naporima za rješavanje klimatske krize.

Zabilježene promjene temperature – dani koji su mnogo topliji ili hladniji od prosječnih – pomogli su najvećem porastu svjetske potrošnje plina kroz posljednjih trideset godina.

Rezultirali su i drugim uzastopnim godišnjem porastom korištenja ugljena, poništavajući tri godine pada koje su se dogodile ranije u ovom desetljeću.

Emisije ugljikova dioksida su se u 2018. povećale za dva posto jer je potražnja za energijom lako nadmašila razvoj obnovljive energije. To je najbrža stopa povećanja emisija od 2011. godine.

Ova razina porasta emisija predstavlja ugljični ekvivalent vožnji od 400 milijuna dodatnih automobila na svijetu, rekao je za The Guardian Spencer Dale, glavni ekonomist u BP-u.

Dale je kazao kako bi jačanje ekstremnih vremenskih uvjeta i povećanje potražnje za energijom moglo postati začarani krug. "Ako postoji veza između rastućih razina ugljika u atmosferi i vremenskih obrazaca koje smo vidjeli u 2018., to može povećati mogućnost za ovaj zabrinjavajući začarani krug: povećanje razine ugljikova dioksida u atmosferi dovodi do ekstremnijih vremenskih obrazaca, oni pak uzrokuju rast i potrebu za energijom (i otpuštanje ugljikova dioksida) iako kućanstva i tvrtke nastoje smanjiti te učinke."

Dale je dodao kako izvješće otkriva "sve veću neusklađenost" između rastuće potrebe društva za klimatskom akcijom i stvarnog tempa napretka.

Javna zabrinutost zbog jakih klimatskih promjena znatno je narasla u posljednjih nekoliko mjeseci, a potaknuli su je brojni čimbenici, od prosvjeda koje je vodila aktivistkinja Greta Thunberg do grupe Extinction Rebellion, koja je svojim akcijama dovela do zastoja u središnjem Londonu.

Prošli su tjedan podaci tvrtke za anketiranje YouGov otkrili kako je okoliš treća najveća briga Britanaca, nakon Brexita i zdravlja, a prije gospodarstva, kriminala i imigracija.

"U vremenu kada je društvo sve zabrinutije zbog klimatskih promjena i želi akciju po tom pitanju, potrebe za energijom i emisije rastu najbržom stopom posljednjih godina," rekao je Dale.

Dvije trećine porasta potražnje za energijom su posljedica veće potrošnje u Kini, Indiji i SAD-u, što je djelomično posljedica industrijskih potreba, a djelomično i navedenog "vremenskog efekta".

Potaknuo ga je i "pretjeran" apetit SAD-a koji bilježi najveći broj dana toplijih ili hladnijih od prosječnog od 1951. godine.

"Kada je vruće, ljudi se koriste ventilatorima i klimama, a kad je hladno onda grijalicama. To ima velik utjecaj", rekao je Dale.

Neobično visok broj prevrućih dana nastavio se u prvim mjesecima ove godine.

Ukupan broj jako vrućih i hladnih dana neuobičajeno je visok u SAD-u, Kini i Rusiji, gdje upotreba fosilnih goriva i dalje ostaje visoka.

Zemlje unutrašnjosti SAD-a, bogate škriljevcima, su 'pomogle' u zadovoljenju sve veće potražnje za energijom, imale su najveći godišnji porast proizvodnje nafte i plina.

Izvršni direktor BP-a Bob Dudley je rekao: "Što otpuštanje ugljikova dioksida u atmosferu bude veće, bit će sve teže i skuplje provesti prijeko potrebno prilagođavanje nultom otpuštanju ugljikova dioksida."

"Kao što sam i prije govorio, ovo nije utrka za obnovljivim izvorima energije, nego utrka za smanjenje otpuštanja ugljikova dioksida u atmosferu na mnogim frontovima," dodao je.

U izvješću se priznaje da su razine emisija mogle biti još više da nije bilo "izvanrednog rasta" obnovljivih izvora energije, čije se korištenje povećalo za 14,5%, ali se upozorava na oslanjanje na zelenu energiju i električna vozila. Broj električnih vozila se povećao za samo dva milijuna pa ih sada ukupno ima 5 milijuna.

Dale je dodao kako je porast korištenja obnovljivih izvora energije morao porasti više nego dvostruko u protekle dvije godine kako bi se nadoknadio značaj izgaranja ugljena za proizvodnju energije.

"Pored toga, isti ishod za emisije ugljikova dioksida mogao se postići zamjenom oko 10% ugljena za prirodni plin u energetskom sektoru," rekao je.

BP posjeduje ogromne rezerve plinskih polja i poziva države da pređu s ugljena na plin.

Podržali su i pozive ostatka industrije vladama da financiraju tehnologiju hvatanja ugljikova dioksida, koja može pročistiti čestice iz dimnjaka elektrana i tvornica prije nego što dođu do zraka.

Međutim, BP neće poduzimati "materijalne" projekte bez financijske pomoći države.

"Ne možemo se osloniti na velikodušnost privatnog sektora," kaže Dale.

BP-ovo izvješće dolazi uslijed sve većih zahtjeva prema umjetničkim institucijama za prekidanje veza s tvrtkama koje koriste fosilna goriva.

Nekoliko vodećih figura iz svijeta umjetnosti je pozvalo Nacionalnu galeriju portreta da prekine sponzorske poslove s BP-om uoči večeri dodjele nagrada koja se održala ovaj tjedan.

Istovremeno su aktivisti Extinction Rebelliona pozvali ovu galeriju i Kraljevsku operu (Royal Opera House) da okončaju svoje "suučesništvo u klimatskim promjenama."

BP je, uz upozorenje o klimi, potvrdio da je Transocean – jedan od njihovih izvođača radova u Sjevernom moru – izdao zakonsku zabranu protiv aktivista Greenpeacea koji pokušavaju blokirati naftnu platformu BP-a u Cromarty Firthu u Škotskoj.

Greenpeace je obećao nastaviti s blokadom bez obzira na zakon kako bi prosvjedovao protiv BP-ovog plana bušenja novih naftnih bušotina u kojima bi moglo biti i do 30 milijuna barela nafte.


Prevela: Ružica Ereš