Šezdeset posto 'mesa' do 2040. neće biti životinjskog porijekla

Dugoročno će jača biti industrija laboratorijskog uzgoja mesa jer imitira okus i teksturu pravog mesa puno bolje od biljnih alternativa.

AUTOR: The Guardian
OBJAVLJENO: 16.06.19 u 10:51
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
Oko 60 posto 'mesa' koje ćemo konzumirati 2040. godine neće biti životinjskog porijekla. Pravo meso će zamijeniti proizvodi uzgojeni u laboratoriju (35%) i proizvodi na biljnoj bazi (35%).

Novo izvješće globalne konzultantske tvrtke AT Kearney naglasilo je ogroman utjecaj mesne industrije na okoliš te zabrinutost ljudi za dobrobit životinja iz industrijskog uzgoja.

"Masovnu industriju stoke mnogi smatraju nepotrebnim zlom", navodi se u izvješću. "S novim veganskim zamjenama za meso i laboratorijski uzgojenim mesom samo je pitanje vremena kada će se nadjačati konvencionalna proizvodnja mesa".

Mesna industrija uzgaja milijarde životinja i zarađuje oko trilijun dolara godišnje, piše The Guardian. Međutim, nedavne znanstvene studije pokazale su ogroman ekološki utjecaj, od emisija koje pogoršavaju klimatske promjene do zagađenja rijeka i oceana te uništavanja divljih staništa u svrhu stvaranja poljoprivrednih zemljišta.

Tvrtke poput Beyond Meat, Impossible Foods i Just Foods koriste biljne sastojke za stvaranje zamjenskih hamburgera, jaja i drugih proizvoda i njihov rast je sve jači. AT Kearney procjenjuje da je u ove veganske proizvode uloženo otprilike milijardu dolara, uključujući i ulaganja tvrtki koje dominiraju na tržištu pravog mesa. Beyond Meat je prikupio 240 milijuna dolara od svoje pojave u svibnju, a dionice tvrtke su se više nego udvostručile.

Druge tvrtke rade na jačanju laboratorijske kultivacije životinjskih stanica kako bi proizvele pravo meso bez potrebe za uzgojem i ubijanjem životinja. Takvi proizvodi još nisu ušli u masovnu upotrebu, ali AT Kearney predviđa da će dugoročno jača industrija biti laboratorijski uzgojeno meso jer imitira okus i teksturu pravog mesa puno bolje od biljnih alternativa.

"Pomak prema fleksitarijanskom, vegetarijanskom i veganskom načinu života ne može se poreći, a mnogi potrošači smanjuju potrošnju mesa uslijed sve veće svijesti o okolišu i dobrobiti životinja", rekao je Carsten Gerhardt, partner u AT Kearneyu. "Za strastvene ljubitelje mesa će predviđeni porast laboratorijskih mesnih proizvoda značiti uživanje u istoj prehrani koju su i do sad konzumirali, ali ne pod cijenu uništavanja okoliša i životinja".

Gotovo polovica svjetskih usjeva hrani stoku, a samo 15% kalorija iz biljaka ljudi konzumiraju kroz meso. Nasuprot tome, laboratorijski uzgoj i veganske zamjene za meso zadržavaju oko tri četvrtine unesenih kalorija.

Potencijalna nelagoda pri kupnji laboratorijski uzgojenog mesa neće biti prepreka, navodi se u izvješću uz citiranje rezultata anketa provedenih u SAD-u, Kini i Indiji: "Laboratorijski uzgojeno meso će pobijediti na duge staze, no veganske zamjene za meso bitne su u prijelaznoj fazi".

"Od odrezaka do morskih plodova, postoji cijeli spektar mogućnosti koje će zamijeniti tradicionalne proizvode životinjskog porijekla koristeći se tehnologijama stanične ili biljne kultivacije", rekla je Rosie Wardle iz Zaklade Jeremy Coller, organizacije za održive prehrambene sustave.

"Pomak ka održivim obrascima potrošnje proteina je već u tijeku, vode ga potrošači, ulagači i poduzetnici, čak je privlačan najvećim svjetskim tvrtkama za proizvodnju mesa. Ako ništa, predviđanja da 60% 'mesa' na svijetu neće biti životinjskog porijekla kroz narednih dvadeset godina mogla bi biti podcjenjivanje".

Međutim, glasnogovornik Unije nacionalnih poljoprivrednika tvrdi: "Inovacije i nove tehnologije su uvijek bile ključne za napredak britanske stočarske proizvodnje. Iako je znanost iza laboratorijskog uzgoja mesa zanimljiva, NFU vjeruje kako postoji veliki potencijal za nastavak konvencionalnog uzgoja stoke i proizvodnje sigurne i pristupačne hrane za naciju i s tim ćemo nastaviti sve dok javnost to želi".


Prevela: Ružica Ereš