David Gilmour prodao kolekciju gitara i donirao novac za borbu protiv klimatskih promjena

David Gilmour je izjavio kako je trenutna klimatska kriza "najveći izazov s kojim će se čovječanstvo ikada suočiti" te je upozorio na opasnost nepopravljivih klimatskih promjena

Kevin Westenberg
AUTOR: News Sky
OBJAVLJENO: 26.06.19 u 13:07
http://bit.ly/2XbGG4p
Zvijezda benda Pink Floyd prodala je svoju kolekciju gitara za rekordan iznos na aukciji, prikupljajući novac za borbu protiv klimatskih promjena.

Pjevač i gitarist prodao je više od 120 instrumenata za ukupno $21.6 milijuna. Samo crni Fender Stratocaster iz 1969. godine je prodan za $3.9 milijuna i time postavio svjetski rekord.

Crni Stratom su odsvirane pjesme s albuma The Wall, Wish you were here i Dark Side of the Moon. Više od dvije tisuće aukcionera iz 66 zemalja učestvovalo je na aukciji koje je održana u aukcijskoj kući Christie's u Rockefeller Centru u New Yorku, piše News Sky.

Legenda Pink Floyda donirat će prihod od dražbe za borbu protiv klimatskih promjena.

Aukcijska kuća priopćila je kako je morala odgoditi početak aukcije na sat vremena jer se pojavio ogroman broj aukcionera, što je stvorilo veliku gužvu.

Također su rekli kako je aukcija Davidove kolekcije bila najvrednija u povijesti aukcija glazbenih instrumenata te da je oborila rekord Erica Claptona.

David Gilmour je izjavio kako je trenutna klimatska kriza "najveći izazov s kojim će se čovječanstvo ikada suočiti" te je upozorio na opasnost nepopravljivih klimatskih promjena

"Nadam se da će prodaja tih gitara pomoći ClientEarthu u njihovom cilju da donesu zakone koji će dovesti do promjena. Potreban nam je civilizirani svijet koji ćemo ostaviti našim potomcima koji će svirati i slušati ove gitare i pjevati uz njih“, rekao je Gilmour.

Izvršni direktor ClientEartha James Thornton izjavio je da je ovo "uistinu ponizan i izvanredan dar" i da će biti "fenomenalan poticaj" za dobrotvorni rad.

Bijeli Fender kojim je odsvirana pjesma Another brick in the wall prodan je za $1.82 milijuna.

"Ove gitare su me vrlo dobro poslužile i mnoge od njih su mi pomogle stvoriti velika glazbena djela. Višestruko su se isplatile, a sada je vrijeme da nastave dalje", rekao je legendarni član Pink Floyda.

Prevela: Ružica Ereš