Sastanak UN-a u Bonnu: Proizvođači nafte sumnjaju u vjerodostojnost izvješća o klimatskim promjenama

Saudijska Arabija je u prvom redu htjela uključiti tekst koji naglašava nesigurnosti ovog izvješća. Njeni su izaslanici dobili podršku SAD-a, Australije i Irana.

AUTOR: BBC
OBJAVLJENO: 28.06.19 u 11:07
OSVJEŽENO: 28.06.19 u 11:07
http://bit.ly/2XeLSVo
Zemlje koje proizvode naftu pokušavaju "izbrisati znanost" kada je riječ o održavanju svjetskih temperatura ispod stope rasta od 1.5°C, rekli su neki od delegata UN-a na razgovorima u Bonnu. Predsjednica Saveza malih otočnih zemalja rekla je kako se Saudijska Arabija i druge zemlje prave da ne postoji ključno znanstveno izvješće o ovom pitanju.

Male otočne zemlje vjeruju kako je zadržavanje rasta temperatura ispod 1.5°C u ovom stoljeću ključno za njihov opstanak.

U jednom izvješću iz listopada prošle godine navodi se da je to moguće ostvariti. Međutim, potrebna su drastična smanjenja emisija stakleničkih plinova za to. Izvješće Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) o povišenju prosječnih temperatura za 1.5°C UN je naručio još 2015. godine.

Međutim, kada se našlo na dnevnom redu u prosincu prošle godine u Poljskoj, četiri zemlje odbile su ga prihvatiti – SAD, Saudijska Arabija, Rusija, Kuvajt.

I na ovom sastanku u Bonnu ponovno je došlo do ozbiljne rasprave oko izvješća i teksta u kojem znanstvenici upućuju na nužno smanjenje emisija CO2 za 45% do 2030. godine.

Saudijska Arabija je u prvom redu htjela uključiti tekst koji naglašava nesigurnosti ovog izvješća. Kada je riječ o grupi od oko 40 malih otočnih država, ovo se pokazalo pogrešnim. "Izvješće je izašlo u listopadu 2018. godine, a sada vidimo ovakve poteze na pregovorima, pokušaje da ono nestane, što je nemoguće učiniti", rekla je Lois Young, veleposlanica iz Belizea, koja predsjeda Savezom malih otočnih zemalja za BBC.

"Oni žele da se pretvaramo kao da ga nema, i da ga ne spominjemo u dokumentima. Rade to otkako smo stigli".

Saudijski su predstavnici stekli izvjesnu podršku u svojim argumentima iz čudnog saveza zemalja koji uključuje SAD, Australiju i Iran.

"Nisu sve zemlje otvorene po pitanju umanjivanja važnosti ovog dokumenta i njegova brisanja iz evidencije", rekla je veleposlanica Young. "Ne mogu vjerovati, to je kao da prepuštaju naše zemlje da budu kolateralna šteta, kao da nemamo nikakvu važnost".

Drugi promatrači vjeruju da je izvješće IPCC-a ključni dokument o podizanju svijesti javnosti o prijetnji koju predstavljaju klimatske promjene.

"Izvješće je imalo transformativan učinak, ne samo zbog toga što je Ujedinjeno Kraljevstvo donijelo zakon o nultoj neto vrijednosti emisija, nego i zbog jačanja javnog mnijenja i svijesti širom svijeta", rekao je Alden Meyer iz Unije zabrinutih znanstvenika. "Međutim, postoji neslaganje nekoliko zemalja o značaju i statusu ovog izvješća, većinom su u pitanju veliki proizvođači nafte. Ali, oni se ne mogu pretvarati da ono ne postoji".

Napori na pronalaženju kompromisa bili su u tijeku na sastanku u Bonnu, a dio izaslanika vjeruje kako se i ciljevima smanjenja emisije do 2030. i saudijskim zamjerkama o nepouzdanosti rada mogu prilagoditi rješenja. Sastanak je završio jučer, a ključni rezultati još nisu poznati.

Europu je ovaj tjedan pogodio toplinski val koji je svoj vrhunac doživio jučer. Čileanska izaslanica u UN-u Carolina Schmidt kazala je jučer na ovom sastanku kako je on posljedica klimatskih promjena. Naglasila je kako "širom svijeta vidimo utjecaj klimatskih promjena. To nije nešto što će se dogoditi za sto ili više godina, nego nešto što vidimo već sada". Zatražila je hitne promjene i pohvalila rad ekoloških aktivističkih skupina na čelu sa Gretom Thunberg.


Prevela: Ružica Ereš