"Samo vi znate jesmo li uspjeli": Na Islandu napravljena prva spomen-ploča za otopljeni ledenjak Okjökull

Samo na Islandu se nalazi više od 400 ledenjaka, a svi bi oni do 2200. godine mogli doživjeti jednaku sudbinu kao Ok, tvrde znanstvenici.

AUTOR: Time Magazine
OBJAVLJENO: 24.07.19 u 12:02
http://bit.ly/2Yk83if
Island je u žalosti zbog gubitka jednog od svojih poznatih ledenjaka – Okjökull – a organizirana je i službena ceremonija koja će se održati 18. kolovoza kako bi se obilježilo njegovo otapanje. Nakon ture "Un-glacier" koju će voditi dva antropologa sa Sveučilišta Rice, prisutni će postaviti spomen-ploču pod naslovom Pismo za budućnost (A Letter to the Future) kojim će se obilježiti ova tužna prigoda.

Nekad masivno ledeno tijelo koje se kolokvijalno nazivalo ledenjak Ok, izgubio je svoj status ledenjaka još 2014. godine nakon što se otopio na svega 0.99 kvadratnih kilometara, dakle na samo 6.6% od ukupnih 15 kvadratnih kilometara koje je izvorno imao. Znanstvenici tvrde da je globalno zatopljavanje razlog njegova otapanja. On je sada zapravo ušao u kategoriju "mrtvog leda", što znači da se prestao kretati i da se otopio u drugi tip terena koji se naziva morena, a riječ je o nakupini gline, mulja, pijeska i šljunka.

Dokumentarac Not Ok (Nije Ok) iz 2018. godine opisuje događaje koji su doveli do nestanka ovog ledenjaka, a poslužio je i kao inspiracija za stvaranje spomen obilježja. Dokumentarac su producirali antropolozi Cymene Howe i Dominic Boyer sa Sveučilišta Rice, a narator je bio bivši gradonačelnik Reykjavika, Jón Gnarr. Ovaj film uspio je prikazati strašne posljedice klimatskih promjena kroz praćenje toga što se dogodilo s jednim ledenjakom. Antropologinja Howe kazala je kako je ovo samo jedna "mala priča koja priča puno veću priču o klimatskim promjenama".

Na službenoj stranici gdje se može pogledati dokumentarac piše da je ovaj spomenik "prvi spomenik na svijetu posvećen ledenjaku kojeg više nema", piše magazin Time.

Antropolozi su zamolili poznatog islandskog pisca Andrija Snaera Magnasona da napiše tekst posvećen ovom ledenjaku i upozori buduće generacije o onom što slijedi. Pisac je napisao sljedeće riječi:

"Ok je prvi islandski ledenjak koji je izgubio taj status. U narednih 200 godina očekujemo da se dogodi isto sa svim islandskim ledenjacima. Ovaj spomenik služi kao dokaz da znamo što se događa i što se može napraviti. A samo vi znate jesmo li uspjeli."

Na spomen-ploču je upisana i količina CO2 u atmosferi koja trenutno iznosi 415 ppm.

Međutim, Ok nije jedini ledenjak koji izaziva zabrinutost znanstvenika. Ledenjak Thwaites na Antarktiku – koji je veličine Floride – još je jedno nestabilno ledeno tijelo koje znanstvenici pomno prate. Njegovo otapanje značajno bi podiglo razinu mora.

Samo na Islandu se nalazi više od 400 ledenjaka, a svi bi oni do 2200. godine mogli doživjeti jednaku sudbinu kao Ok, tvrde znanstvenici.

U priopćenju Sveučilišta Rice za javnost, Howe je objasnila da gubljenjem ledenjaka ne gubimo "samo" jednu od velikih slatkovodnih rezervi na planeti, nego i važnu kulturnu ii znanstvenu "povijest". "Nadamo se da ćemo obilježavanjem nestanka Ok-a uspjeti skrenuti pozornost na sve što naša planeta gubi otapanjem ledenjaka".


Prevela: Ružica Ereš