Etiopija: Posađeno 350 milijuna stabala u jednom danu, oboren svjetski rekord

Cilj je posaditi ukupno 4 milijarde autohtonih stabala diljem zemlje.

AUTOR: Good News Network
OBJAVLJENO: 30.07.19 u 21:09
http://bit.ly/2YokwSd
Etiopija je srušila svjetski rekord u sadnji najvećeg broja sadnica stabala u jednom danu. Prethodno je rekord postavila Indija, posadivši 2017. godine 66 milijuna stabala u roku od 12h – ali sada etiopski zvaničnici tvrde kako su uspješno posadili više od 350 milijuna stabala u jednom danu i time srušili indijski rekord.

Ovaj projekt je vodio premijer Etiopije, Abiy Ahmed, s ciljem suzbijanja učinaka krčenja šuma i klimatskih promjena u zemlji koja je izrazito sklona sušama. Projekt je proveden u okviru inicijative "Zeleno naslijeđe" (Green Legacy) u svrhu vraćanja prirodnih zelenih površina u ovoj zemlji, piše Good News Network.

UN-ovi dužnosnici izvijestili su da se pokrivenost šumama u Etiopiji smanjila s 35% na početku 20. stoljeća na svega nešto više od 4% početkom ovog stoljeća.

Uz etiopske zvaničnike, državne službenike, volontere i građane, u sadnji je sudjelovalo i osoblje UN-a, Afričke unije, ali i stranih veleposlanstava u zemlji.

Etiopski zvaničnici tvrde da je dosad posađeno ukupno više od 2,6 milijardi sadnica stabala širom zemlje. Cilj je posaditi ukupno 4 milijarde autohtonih stabala.

Iako Guinnessova knjiga rekorda još uvijek nije službeno potvrdila ovaj rekord, ured premijera je za Associated Press rekao kako organizacija pomaže u prebrojavanju sadnica.

Kritičari etiopskog premijera tvrde kako on koristi ovu kampanju kako bi odvratio pažnju javnosti od izazova s kojima se njegova vlada susreće, uključujući i etničke sukobe zbog kojih je više od 2,5 milijuna ljudi protjerano iz svojih domova, prenio je BBC.


Prevela: Ružica Ereš