Mladić iz Irske osmislio metodu filtriranja mikroplastike iz vode

Ovim je projektom Fionn Ferreira, osamnaestogodišnjak iz Irske, pobijedio na ovogodišnjem Googleovom sajmu znanosti i osvojio $50.000.

AUTOR: Interesting Engineering
OBJAVLJENO: 05.08.19 u 13:33
http://bit.ly/33gdJsy
Prva medijska izvještavanja o česticama mikroplastike u vodi za piće prvi put su se pojavila 2017. godine, a nakon njih je uslijedilo nekoliko znanstvenih publikacija na tu temu. Mikroplastika u vodi utječe na organizam ljudi, životinja, ali i na okoliš u cjelini.

Jedno istraživanje iz 2015. godine pokušalo je izmjeriti količine mikroplastike u svjetskim oceanima, zaključujući naposljetku da je riječ o čak 15 do 51 bilijuna čestica mase između 93 i 236 tisuća tona. Ovogodišnje istraživanje pokazalo je kako ljudi godišnje kroz hranu i piće, uključujući i vodu, konzumiraju oko 50.000 čestica mikroplastike godišnje, a važno je napomenuti da je u ovom istraživanju analizirano svega 15% hrane i pića koju svakodnevno unosimo u organizam.

Osamnaestogodišnji mladić iz Irske, Fionn Ferreira, ponašao inventivan način za izdvajanje mikroplastike iz vode. Njegov projekt pobijedio je na ovogodišnjem Googleovom sajmu znanosti, a privukao je veliku svjetsku pažnju, izvještava Interesting Engineering.

U projektu naziva "Istraživanje o uklanjanju mikroplastike iz vode pomoću ferofluida", ovaj je mladić stvorio sredstvo za učinkovito filtriranje mikroplastike pomoću ferofluida. Ferofluidi su netoksične magnetske tekućine koje se sastoje od tekućine i ulja magnetita i ekstremno su reaktivne na magnete.

I ferofluidi i mikroplastika imaju nepolarna svojstva, što je razlog zbog kojeg ferofluidi uspješno privlače mikroplastiku. Fereira je tijekom projekta ovo metodu ekstrakcije provjerio na deset različitih vrsta mikroplastike. Prilikom svakog ispitivanja pomoću jednostavnog spektometra kućne izrade mjerio je koncentracije plastike prije i nakon filtriranja.

Inspiraciju za ovaj projekt dobio je nakon što je primijetio zagađenje u blizini svoje kuće. "Živim u blizini morske obale i sve sam svjesniji zagađenja oceana plastikom. Uznemirilo me kada sam otkrio koliko čestica mikroplastike ulazi u naš sustav otpadnih voda, a samim time i u oceane. Zbog toga sam odlučio pokušati pronaći način uklanjanja mikroplastike iz vode prije nego što one uopće stignu do mora".

Svojom metodom uspio je ukloniti oko 85% čestica mikroplastike, izuzev polipropilena čije su se količine smanjile za 'samo' 80 posto. Ferreira vjeruje da bi se njegova metoda mogla na razne načine primjenjivati u pročišćavanju gradskih otpadnih voda odakle potječe većina naših plastičnih materijala, a trenutno se vrlo malo čini u sprječavanju mikroplastike da uđe u vodu koju pijemo.


Prevela: Ružica Ereš