Pet načina za smanjivanje količina prehrambenog otpada u kućanstvima

Srećom, postoji mnogo stvari koje može napraviti svatko od nas kako bismo učinili pozitivan pomak u smanjenju prehrambenog otpada.

AUTOR: World Wildlife Fund
OBJAVLJENO: 10.08.19 u 12:26
OSVJEŽENO: 10.08.19 u 12:26
https://bit.ly/2GVHaWX
Danas propada otprilike jedna trećina ukupno proizvedene hrane na svijetu. To je, dakle, oko 1,3 milijarde tone voća, povrća, mesa, mliječnih proizvoda, morskih plodova i žitarica koje se odbace u otpad na različite načine – ne napuste farme i tvorničke pogone, izgube se, pokvare tijekom distribucije ili se bacaju iz hotela, trgovina, restorana, škola i kućanstava. Ova količina hrane je dovoljna da prehrani svaku pothranjenu osobu na planeti.

Međutim, prehrambeni otpad nije samo socijalni i humanitarni problem – on je i ekološki problem! Bacanjem hrane, protraćili smo svu energiju i vodu potrebnu za uzgoj, žetvu, transport i pakovanje hrane. Hrana koja trune na odlagalištima otpada proizvodi metan – staklenički plin koji je još jači i štetniji od ugljikova dioksida. Ukoliko bi prestali bacati hranu mogli bismo smanjiti emisije stakleničkih plinova iz prehrambenog sustava i industrije za 11%, piše WWF. Samo u Sjedinjenim Američkim Državama, proizvodnja hrane koja se na kraju izgubi ili baci generira emisije stakleničkih plinova jednake onima od 37 milijuna automobila.

Rastom svjetske populacije ljudi, trebali bismo se fokusirati na prehranjivanje sve većeg broja ljudi i smanjenje količina prehrambenog otpada, a ne na proizvodnju sve većih količina hrane. Srećom, postoji mnogo stvari koje na razini potrošača može napraviti svatko od nas kako bismo učinili pozitivan pomak. Dijeljenje ostataka hrane od obroka s ljudima koji su u potrebi, zamrzavanje hrane, pametnija kupovina i kompostiranje kao mehanizam odlaganja nejestivih ostataka van odlagališta. Sve su to načini na koji svatko od nas može poduzeti male korake u smanjenju emisija stakleničkih plinova kada je u pitanju hrana.

U nastavku teksta možete pročitati još neke načine za smanjivanje prehrambenog otpada:

Planirati unaprijed i kupovati samo potrebne namirnice

Odlazak u trgovinu bez plana ili na prazan želudac može dovesti do toga da kupimo puno više stvari nego što nam treba. Kako biste pratili stanje u kuhinji i održavali taj tempo, najbolje je pokušati jesti ostatke od prethodnih obroka, smišljati obroke koje biste mogli napraviti i izbjegavati nepotrebne kupnje unaprijed planirajući popis namirnica koje trebate kupiti.

Koristiti zamrzivač

Iako svježa hrana ima mnogo prednosti, i zamrznuta hrana može biti jednako hranjiva. Ona duže ostaje jestiva. Primjerice, mnogo morskih plodova zamrzava se prije nego što dođe u supermarkete, gdje se odmrzava i pušta u prodaju. To znači da će ostati svježa tek nekoliko dana. Kupovanjem zamrznutih morskih plodova, znatno produžujete rok upotrebe hrane. Kuhanje i zamrzavanje hrane prije nego što se ona pokvari je odličan način da izbjegnete bacanje hrane.

Kreativnost

Prije nego što odete u kupovinu, iskoristite hranu koju već imate. Na webstranicama kao što su Big Oven, Supercook i MyFridgeFood možete pronaći recepte koji se temelje na sastojcima koje već imate u kuhinji. Na sličan način možete iskoristiti i aplikacije Epicurious i Allrecipes kako biste najbolje iskoristili ono što se nalazi u vašim frižiderima i trpezarijama.

Blender, pečenje, iskuhavanje

Voće i povrće koje je počelo gnjiti možda ne izgleda lijepo, ali to ne znači da nije ukusno. Pokušajte iskoristiti i takvo voće i povrće kako biste napravili smoothie, kruh, džem, umake ili juhe.

Podizati svijest o problemu prehrambenog otpada

Sprječavanje nastanka prehrambenog otpada je najučinkovitiji način da se smanji njegov utjecaj na okoliš. Ako izbjegnemo proizvodnju hrane koju ne jedemo, uštedjet ćemo zemlju, vodu i energiju koja bi bila potrošena na nju. Podizanje svijesti je dobar prvi korak na tom putu; kako navodi ReFED, edukacija potrošača o prehrambenom otpadu mogla bi spriječiti nastanak oko 2,3 milijuna tona stakleničkih plinova.


Prevela: Ružica Ereš