Kako Adidas pretvara plastični otpad u odjeću i obuću

Trenutno se za izradu više od 40% Adidasove odjeće i obuće koristi reciklirani poliester.

AUTOR: Tech Insider
OBJAVLJENO: 03.09.19 u 15:27
OSVJEŽENO: 03.09.19 u 15:27
https://bit.ly/2ZG6V8n
Adidas godišnje napravi više od 400 milijuna pari cipela. Izrada toliko obuće zahtijeva mnogo resursa, a stalno stvaranje novih materijala nije dobro za okoliš. Stoga se Adidas okrenuo drugom izvoru resursa.

Stručnjaci predviđaju da će kroz 30 godina u oceanima biti više plastike nego riba. Jedno istraživanje je procijenilo da je oko 90% morskih ptica konzumiralo neki oblik plastičnog otpada. Sve to zagađenje na plažama i u oceanima izuzetno je štetno, kako za morske životinje, tako i za ljude.

Adidas zato pokušava zaustaviti barem dio te plastike da stigne do oceana. Ova tvrtka je 2015. godine sklopila partnerstvo s ekološkom organizacijom Parley for the Ocean.

Njihov cilj? Pretvaranje zagađenja mora plastikom u sportsku odjeću. I postigli su ogroman napredak u ostvarenju tog cilja.

Očekuje se da će u 2019. godini Adidas napraviti oko 11 milijuna pari cipela od reciklirane plastike iz oceana. To je više nego dvostruk porast u odnosu na prošlu godinu. Iz Adidasa tvrde kako su kroz partnerstvo sa Parley for the Ocean spriječili da više od 2.810 tona plastike dospije u oceane.

Kako se izrađuju ove cipele? Sve ustvari kreće na plaži. Parley i partnerske ekološke organizacije skupljaju plastični otpad iz obalnih područja poput Maldiva. Otpad se zatim sortira te se plastika šalje u Adidasovo postrojenje za preradu. Adidas iskorištava plastične boce koje su izrađene od polietilen tereftalata, odnosno PET ambalaže.

Sav materijal koji Adidas ne može iskoristiti za izradu tenisica, poput čepova, šalje se u obična postrojenja za reciklažu plastike, a njihovo postrojenje nastavlja s obradom iskoristivog materijala. Strojevi zdrobe, operu i dehidriraju otpad dok ne ostanu samo sitni komadići plastike. Ti se komadići plastike zatim zagrijavaju, suše i hlade pa režu u pelet.

Poliester se inače dobiva iz nafte. Međutim, Adidas topi dobiveni pelet kako bi dobio nit koja se zatim namotava u jedan oblik poliesterske pređe koji nazivaju Ocean Plastic. Ona se zatim koristi da oblikuje vanjske dijelove obuće i odjeće.

Svaki predmet iz Adidasove Parley kolekcije izrađen je od najmanje 75% prikupljenog plastičnog otpada. Unatoč nekonvencionalnim materijalima, ova obuća i odjeća i dalje ispunjava iste standarde udobnosti i kvalitete kao i druge Adidasove cipele. Reciklirani poliester iziskuje manje vode i kemikalija te pomaže u sprječavanju zagađenja plastikom.

Adidasov cilj je zamijeniti sav poliester koji se pravi od nafte recikliranim poliesterom do 2024. godine. Trenutno se za izradu više od 40% Adidasove odjeće koristi reciklirani poliester, što znači da ste se sigurno već susretali s njihovom odjećom iz ove linije. Primjerice, ova odjeća korištena je na Australian Openu i brojnim drugim sportskim turnirima.

Međutim, ovo što čini Adidas ne može u potpunosti riješiti problem zagađenja plastikom. Čak i pranje odjeće od poliestera stvara mikrovlakna koja mogu završiti u oceanu. Zbog toga Adidas savjetuje da kupci rjeđe peru odjeću, odnosno da ne peru odjeću u polupraznoj mašini, kao i da koriste hladnu vodu za pranje.

Ovo je tek prvi korak Adidasa u naporima za rješavanje problema plastičnog otpada. Ova tvrtka radi i na razvoju potpuno reciklabilnih tenisica pod nazivom Futurecraft Loop. Ove tenisice se prave kako bi mogle biti reciklirane. One će se, dakle, moći vratiti kada su iznošene, a zatim će se razgraditi i od njih će se praviti novi par tenisica. Očekuje se da će ove tenisice biti dostupne na tržištu do 2021. godine.

Uz pomoć organizacije Parley for the Ocean, Adidas koristi lako dostupni materijal za proizvodnju nove odjeće i obuće, a to je velik i važan korak prema održivoj budućnosti.


-Izvor: Tech Insider


Transkripcija i prijevod: Ružica Ereš