EPA planira eliminirati sva testiranja na životinjama najdalje do 2035. godine

Cilj EPA-e je smanjiti zahtjeve za i financiranja istraživanja koja provode testiranja na životinjama za 30% do 2025. godine i potpuno ih eliminirati do 2035. godine. Ovaj potez podržala je PETA, no naišao je i na ozbiljne kritike.

AUTOR: Interesting Engineering
OBJAVLJENO: 12.09.19 u 12:28
OSVJEŽENO: 12.09.19 u 12:28
https://bit.ly/2LsbP0P
Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) u SAD-u odlučila je podvući crtu kada je riječ o testiranju proizvoda na životinjama.

EPA je u ovom tjednu najavila da će eliminirati sva testiranja na sisavcima najdalje do 2035. godine. Ova američka vladina agencija otkrila je i da će dati $5,25 milijuna za pet sveučilišta u svrhu istraživanja i razvoja alternativnih metoda testiranja i utvrđivanja načina za smanjenje ili zamjenu korištenja kralješnjaka za testiranje. Sredstva će dobiti Sveučilišta John Hopkins, Vanderbilt, Medicinski centar Sveučilišta Vanderbilt, Državno sveučilište Oregon i Sveučilište California Riverside.

EPA se jedno jako dugo vrijeme oslanjala na testiranja na životinjama kako bi utvrdila koje rizike za ljude predstavljaju pesticidi i kemikalije, no kroz posljednjih par godina ova agencija čini sve ozbiljnije korake kako bi smanjila svoju ovisnost o ovakvim testiranjima, piše Interesting Engineering.

U dopisu koji je objavila EPA, njen voditelj Andrew Wheeler tvrdi da je znanost dovoljno napredovala kako bi mogla predvidjeti potencijalne opasnosti bez korištenja tradicionalnih metoda koje se oslanjaju na testiranje na životinjama. Za nove metode pristupa EPA je otvorena bilo kojoj tehnologiji, metodologiji i pristupima koji mogu izbjeći testiranje na životinjama.

"Prednosti novih metoda pristupa su opsežne, ne samo u smanjivanju upotrebe životinja uz potencijalnu procjenu veće količine kemikalija i širi raspon potencijalnih bioloških učinaka, nego podrazumijeva i kraći vremenski rok i manje resursa s jednakim ili čak boljim rezultatima od tradicionalne metoda u kojoj se koriste životinje", napisao je Wheeler u dopisu.

Cilj EPA-e je smanjiti zahtjeve za i financiranja istraživanja koja provode testiranja na životinjama za 30% do 2025. godine i potpuno ih eliminirati do 2035. godine. Svako istraživanje koje bude zahtijevalo testiranje na sisavcima nakon 2035. godine morat će dobiti posebno odobrenje administratora EPA-e, a svaki slučaj će se ispitivati zasebno. Ovom direktivom traži se i da Ured za zaštitu kemijskih sredstava i sprječavanje onečišćenja i Ured za istraživanje i razvoj ulože dodatne napore u prioritetne radnje koje smanjuju upotrebu testiranja na životinjama.

Organizacija PETA pozdravila je ovaj potez Agencije za zaštitu okoliša, no pojavile su se i ozbiljne kritike. Vijeće obrane prirodnih resursa (NRDC), međunarodna neprofitna ekološka organizacija, nazvala ga je "neodgovornim" jer testiranja na životinjama pomažu znanstvenicima otkriti metode spašavanja života i identificirati kemikalije koje mogu naštetiti pojedincima, ali i okolišu.

"EPA će eliminirati temeljne alate za zaštitu javnosti od opasnosti poput klorpirifosa, formaldehida, PFAS-a. Postupno ukidanje temeljnih znanstvenih metoda ispitivanja može znatno otežati prepoznavanje otrovnih kemikalija i zaštitu ljudskog zdravlja", izjavila je Jennifer Sass, znanstvenica u NRDC-u. "Opet se čini da Trumpova administracija radi na strani kemijske industrije, a ne javnosti. Kongres bi trebao zabraniti Agenciji da sama sebi napravi problem".


Prevela: Ružica Ereš