Čistač oceana po prvi put uspješno prikupio plastiku

Projekt je pokrenut 2013. godine, a dizajn uređaja je prošao kroz nekoliko značajnih izmjena. Znanstvenici se nadaju da će konačni dizajn moći očistiti barem polovicu otpadaka u Velikom otoku smeća.

AUTOR: The Guardian
OBJAVLJENO: 03.10.19 u 14:17
http://bit.ly/2ocrGYu
Ogromni plutajući uređaj koji su dizajnirali nizozemski znanstvenici kako bi očistili otok smeća, tri puta veći od Francuske, koji se nalazi u Tihom oceanu po prvi put je uspješno pokupio plastiku na otvorenom moru.

Boyan Slat, osnivač projekta The Ocean Cleanup, na Twitteru je objavio da je čistač oceana uspješno pokupio i zadržao dio otpada iz tzv. Velike pacifičke hrpe smeća, prenosi The Guardian.

"Naš sustav za čišćenje oceana napokon hvata plastiku, od velikih ribarskih mreža do sitne mikroplastike! E da, je l' netko izgubio kotač?", napisao je Slat na Twitteru uz popratnu fotografiju prikupljenog otpada.

Svake se godine na moru ostavi ili izgubi oko 600.000 do 800.000 tona ribolovnog alata. Još 8 milijuna tona plastičnog otpada dolazi s plaža.

Oceanske struje dovele su do toga da se gomila otpada nakupila na pola puta između Havaja i Kalifornije.

Ogromni čistač dizajniran je tako da ne prikuplja samo velike vidljive komade plastike i odbačene ribarske mreže, nego i sitne komade plastike. Tri metra ispod površinskog dijela čistača nalazi se mreža koja je namijenjena za prikupljanje otpada na ovom "otoku" bez ometanja morskog života koji se nalazi ispod. Uređaj je opremljen satelitima i senzorima tako da može signalizirati svoj položaj brodu koji će skupljati prikupljeni otpad jednom u nekoliko mjeseci.

"Koncept funkcionira, temelj je u redu"; rekao je glasnogovornik Ocean Cleanupa. "Sad je sve u usavršavanju mehanizama".

Sada je plan povećati i pojačati uređaj tako da može zadržati plastiku i do godinu dana prije nego što ga je potrebno isprazniti.

Tijekom prethodne četveromjesečne plovidbe puknuo je štap na čistaču i nije prikupljeno ništa plastike. To je dovelo do promjena u dizajnu sustava i dodano je "padobransko sidro" za usporavanje kretanja uređaja u oceanu.

Posljednja pilot plovidba počela je u lipnju. Projekt je pokrenut 2013. godine, a dizajn je prošao kroz nekoliko značajnih izmjena. Znanstvenici se nadaju da će konačni dizajn moći očistiti barem polovicu otpadaka u Velikom otoku smeća.


Prevela: Ružica Ereš