Trideset gradova dostiglo vrhunac emisija stakleničkih plinova

Ovih trideset gradova je smanjilo emisije stakleničkih plinova u prosjeku za 22%. Kopenhagen je, primjerice, smanjio emisije za 61%. Gradovi koji još uvijek nisu dostigli vrhunac emisija stakleničkih plinova su ili već na pola puta do toga, ili su se pak obvezali dostići ga do kraja iduće godine.

AUTOR: Interesting Engineering
OBJAVLJENO: 08.10.19 u 14:03
http://bit.ly/30ZjNmC
Ako želimo ograničiti zagrijavanje našeg planeta, potrebno je smanjiti globalne emisije stakleničkih plinova.

Novo izvješće organizacije C40 Cities, mreže koja povezuje 94 svjetska grada u djelovanju protiv klimatskih promjena, pokazalo je da bi promjene u građevinskoj industriji mogle smanjiti emisije za 44% do 2050. godine. Kopenhagen, Oslo i Stockholm već su dogovorili smanjenje emisija stakleničkih plinova na svojim gradilištima, piše Interesting Engineering.

U Kopenhagenu će se od 9. do 12. listopada održati Svjetski summit gradonačelnika C40, gdje će se više od 70 gradonačelnika iz cijelog svijeta okupiti kako bi razgovarali o rješenjima za klimatske promjene.

Globalne emisije stakleničkih plinova moraju dostići vrhunac do 2020. godine i zatim se kontinuirano smanjivati ukoliko želimo ograničiti porast temperature Zemlje na 1.5°C, tvrde vodeći svjetski znanstvenici.

Novi podaci objavljeni pred održavanje spomenutog summita pokazali su da je 30 svjetskih gradova već dostiglo ovu važnu točku. Riječ je o sljedećim gradovima: Atena, Austin, Barcelona, Berlin, Boston, Chicago, Kopenhagen, Heidelberg, Lisabon, London, Los Angeles, Madrid, Melbourne, Milan, Montréal, New Orleans, New York City, Oslo, Pariz, Philadelphia, Portland, Rim, San Franciscom Stockholm, Sydney, Toronto, Vancouver, Venecija, Varšava i Washington D.C.

Navedeni gradovi su smanjili emisije stakleničkih plinova u prosjeku za 22%. Sam Kopenhagen je smanjio emisije za 61%. Gradovi koji još uvijek nisu dostigli vrhunac emisija stakleničkih plinova su ili već na pola puta do toga, ili su se pak obvezali dostići ga do kraja iduće godine.

Jedan od glavnih načina smanjenja emisija stakleničkih plinova su promjene u građevinskom sektoru. Izvješće C40 savjetuje šest načina smanjenja klimatskog utjecaja građevinarstva u gradovima:

- učinkovitost dizajna materijala
- poboljšavanje upotrebe postojećih građevina
- zamjena materijala koji iziskuju visoke emisije održivim materijalima gdje god je to moguće
- korištenje cementa s nižim razinama emisija CO2
- ponovna upotreba građevinskih materijala i komponenti
- korištenje građevinskih strojeva s niskim ili nultim emisijama

Ako ove se ove promjene ostvare, smanjit će se buka i zagađenje zraka, što će zauzvrat dovesti do poboljšanja zdravlja građana, ali i okoliša u ovim gradovima. Štoviše, ove promjene mogle bi stvoriti nove prilike za zapošljavanje kao dio rastućeg i razvijajućeg građevinskog gospodarstva.

Gradonačelnici Kopenhagena, Osla i Stockholma već su najavili svoje odluke o smanjenju iskorištavanja fosilnih goriva na gradilištima i građevinskim radovima. Neki od propisa koje su se obvezali uspostaviti su:

- kupnja biogoriva i strojeva s nultim emisijama
- zahtijevanje rješenja bez upotrebe fosilnih goriva i bez emisija u javnim nabavkama i projektima koje podržava grad
- u Oslu će svi strojevi u gradskom vlasništvu i gradilišta koja se nalaze ili su u vlasništvu općina do 2025. godine raditi s nultim emisijama.

Građevinski sektor samo je jedan od mnogih koji doprinose globalnim emisijama stakleničkih plinova. Hrana, odjeća, zrakoplovstvo, građevina itd., čine oko 10% tih emisija.


Prevela: Ružica Ereš