Korištenje obnovljivih izvora energije moglo bi se udvostručiti u narednih pet godina; izvješće

IEA očekuje da će solarna energija igrati najveću ulogu u brzom pokretanju novog rasta korištenja obnovljivih izvora energije u svijetu jer su padajući troškovi već pali ispod maloprodajnih cijena električne energije u većini zemalja svijeta. Cijena obnovljivih izvora energije trebala bi pasti za još 15-35% do 2024. godine, što će dodatno potaknuti njen rast kroz drugu polovicu desetljeća.

AUTOR: The Guardian
OBJAVLJENO: 22.10.19 u 11:56
https://bit.ly/2MBNCFZ
Globalne zalihe obnovljive električne energije rastu brže nego što se očekivalo i mogle bi se povećati za 50% u sljedećih pet godina, potaknute oživljavanjem solarne energije.

Međunarodna energetska agencija (IEA) otkrila je da se projekti za solarne, vjetro- i hidroelektrane razvijaju najbržim tempom u četiri godine.

U svom najnovije izvješće predviđaju da bi do 2024. godine solarna energija mogla doživjeti porast kapaciteta za 600 GW, što je gotovo dvostruko više od trenutnog ukupnog energetskog kapaciteta u Japanu. U globalu, očekuje se da će ukupna proizvodnja električne energije iz obnovjlivih izvora narasti za 1200 GW u narednih pet godina, što je ekvivalent ukupnom energetskom kapacitetu SAD-a.

"Ovo je ključno vrijeme za obnovljive izvore energije", rekao je izvršni direktor IEA-e, Fatih Birol. "Tehnologije poput solarne fotonaponske energije (PV) i vjetroelektrana su u središtu transformacija koje se odvijaju u globalnom energetskom sustavu. Njihova sve zastupljenija primjena ključna je u naporima za suzbijanje emisija stakleničkih plinova, smanjenje onečišćenja zraka i proširenje pristupa električnoj energiji".

Ranije ovog mjeseca, The Guardian je izvjestio da bi revolucija obnovljivih izvora energije mogla okončati rastuću potražnju nafte i ugljena u svijetu tijekom 2020-ih, što je dosta ranije od predviđanja naftnih i rudarskih kompanija.

Obnovljivi izvori energije danas čine 26% svjetske električne energije, ali prema izvješću IEA-e očekuje se da će njihov udio doseći 30% do 2024. godine. Vraćanje obnovljivim izvorima energije uslijedilo je nakon globalnog usporavanja prošle godine zbog pada tehnoloških troškova i sve veće zabrinutosti za okoliš.

Međutim, Birol je upozorio da bi uloga obnovljivih izvora u globalnom energetskom sustavu trebala rasti još brže ako želimo ispuniti klimatske ciljeve.

U izvješću se navodi da su rastuće klimatske ambicije u EU i SAD-u igrale najveću ulogu u kontekstu pozitivnijih predviđanja IEA-e, ali zapravo će Kina biti vodeća sila u pokretanju projekata solarnih i vjetroelektrana.

IEA očekuje da će solarna energija igrati najveću ulogu u brzom pokretanju novog rasta korištenja obnovljivih izvora energije u svijetu jer su padajući troškovi već pali ispod maloprodajnih cijena električne energije u većini zemalja svijeta.

Cijena obnovljivih izvora energije trebala bi pasti za još 15-35% do 2024. godine, što će dodatno potaknuti njen rast kroz drugu polovicu desetljeća.

Apetit tvrtki i tvornica 'gladnih' energije bit će najveći pokretač ekspanzije solarne energije jer šefovi velikih tvrtki iskorištavaju padajuće troškove kako bi smanjili svoje račune za enegiju.

No, očekuje se i da će se broj solarnih panela udvostručiti i dostići oko 100 milijuna krovova do 2024. godine, a najjači rast po glavi stanovnika bit će u Australiji, Belgiji, Kaliforniji, Nizozemskoj i Austriji.

Čak i nakon "spektakularnog" rasta koji se očekuje u sektoru solarne energije kroz narednih pet godina, solarni paneli pokrivat će samo 6% krovova na svijetu, što ostavlja velik prostor za dodatni rast.

"Obnovljivi izvori energije već sada su drugi najveći izvor energije na svijetu, a njihov razvoj se još uvijek treba nastaviti ubrzavati ako želimo ostvariti dugoročne ciljeve kada je u pitanju klima, kvaliteta zraka i pristup električnoj energiji", rekao je Birol.

Upozorio je i kako, iako je potencijal solarne energije ogroman, brze promjene mogu poremetiti tržišta električne energije ukoliko im se regulacije i komunalne usluge ne prilagode.


Prevela: Ružica Ereš