Break Free From Plastic: Coca-Cola, Nestlé i PepsiCo su najveći zagađivači plastikom

Ovogodišnje najčešće identificirane tvrtke tijekom čišćenja – Coca-Cola, Nestlé i PepsiCo – uglavnom su nudile pogrešna rješenja kada je riječ o plastičnom zagađenju, podcrtavajući time koliko je važno da glasovi izvan sektora robe široke potrošnje zahtijevaju odgovornost i zatraže zaustavljanje proizvodnje plastike za jednokratnu upotrebu.

AUTOR: Break Free From Plastic
OBJAVLJENO: 30.10.19 u 17:11
https://bit.ly/2BUAm98
Čišćenja u više od 50 zemalja na 6 kontinenata u organizaciji projekta Break Free From Plastic tijekom rujna pokazala su koje su tvrtke koje najviše zagađuju. Na prva tri mjesta su se već drugu godinu zaredom našli Coca-Cola, Nestlé i PepsiCo. Ostatak liste od top 10 zagađivača čine Mondelēz International, Unilever, Mars, P&G, Colgate-Palmolive, Phillip Morris i Perfetti Van Melle.

"Ovo izvješće daje još dokaza da korporacije nužno trebaju učiniti mnogo više kako bi razriješile zagađenje plastikom koje su stvorile. Njihovo kontinuirano oslanjanje na plastične ambalaže za jednokratnu upotrebu znači proizvodnju još više plastike koja se baca u okoliš. Recikliranje neće riješiti ovaj problem. Gotovo 1800 organizacija koje su članice projekta Break Free From Plastic pozivaju korporacije da hitno smanje proizvodnju jednokratne plastike i pronađu inovativna rješenja usmjerena na alternativne sustave isporuke proizvoda koji ne stvaraju zagađenje", rekao je Von Hernandez, globalni koordinator pokreta Break Free From Plastic.

Ovogodišnje najčešće identificirane tvrtke tijekom čišćenja – Coca-Cola, Nestlé i PepsiCo – uglavnom su nudile pogrešna rješenja kada je riječ o plastičnom zagađenju, podcrtavajući time koliko je važno da glasovi izvan sektora robe široke potrošnje zahtijevaju odgovornost i zatraže zaustavljanje proizvodnje plastike za jednokratnu upotrebu. Popis najvećih zagađivača ponovno je ispunjen imenima nekih od najpoznatijih svjetskih robnih marki, piše Break Free From Plastic u službenom priopćenju.

"Nedavna obećanja korporacija poput Coca-Cole, Nestléa i PepsiCo-a za rješavanje ove krize nažalost se i dalje oslanjaju na lažna rješenja poput zamjene plastike papirom ili bioplastikom te se još više oslanjaju na slomljeni globalni sustav recikliranja. Ove strategije u velikoj mjeri štite zastarjele poslovne modele koji su i izazvali krizu plastičnog zagađenja i neće učiniti ništa da spriječe ove brendove da budu ponovno proglašeni glavnim zagađivačima u budućnosti", rekla je Abigail Aguilar, koordinatorica kampanje protiv plastike u okviru Greenpeacea za jugoistočnu Aziju.

"Proizvodi i ambalaže koje proizvode brendovi poput Coca-Cole, Nestléa i PepsiCo-a pretvaraju naš sustav recikliranja u smeće. Kina je učinkovito zabranila uvoz materijala za "recikliranje" iz SAD-a i drugih zemalja izvoznica, a druge zemlje slijede taj potez. Plastika se pali u spalionicama diljem svijeta, izlažući zajednice toksičnom zagađenju. Moramo nastaviti otkrivati ove stavrne krivce za krizu plastičnog zagađenja i recikliranja", izjavila je Denise Patel, američka koordinatorica Globalnog saveza za alternative spaljivanju (GAIA).


Prevela: Ružica Ereš