Uginula je Iman, posljednja ženka sumatranskog nosoroga, vrsta službeno izumrla u Maleziji

Kritično ugrožena populacija sumatranskih nosoroga još uvijek postoji u Indoneziji, premda je preostalo manje od 100 primjeraka. Potreba za jačanjem napora u očuvanju i programima uzgoja postaje sve veća.

AUTOR: IFLScience
OBJAVLJENO: 26.11.19 u 17:17
https://bit.ly/35DgZhT
Smrt 25-godišnje ženke sumatranskog nosoroga na otoku Borneo označila je službeno izumiranje ove vrste u Maleziji. Ženka Iman je bila posljednja preostala životinja ove vrste u državi od svibnja kada je preminuo posljednji mužjak Tam.

Kritično ugrožena populacija sumatranskih nosoroga još uvijek postoji u Indoneziji, premda je preostalo manje od 100 primjeraka. Potreba za jačanjem napora u očuvanju i programima uzgoja postaje sve veća.

Konzervatori su se nadali da će Iman možda odigrati glavnu ulogu u borbi za oživljavanje ove vrste nakon što je uhvaćena 2014. godine u uparena s Tamom koji je boravio u rezervatu Tabin za divlje životinje od 2008. godine. Ipak, kasnije je otkriveno da je Iman patila od tumora u maternici i da je neplodna, piše IFLScience.

Sve nade su konačno propale kada je Tam uginuo ranije ove godine, a nakon šest mjeseci što je živjela sama u rezervatu, Iman je podlegla tumoru, potvrdili su njeni njegovatelji u rezervatu za divlje životinje. Ministrica okoliša Christine Liew opisala je njenu smrt kao "prirodnu", piše BBC.

Postoji pet vrsta nosoroga, od kojih dvije žive u Africi i tri u Aziji. Sumatranski nosorog je najmanja vrsta i ima dva roga, jednako kao i dvije vrste koje žive u Africi. Sumatranski, javanski i crni nosorog vode se kao "kritično ugrožene vrste" na IUCN-ovom crvenom popisu, a indijski i bijeli nosorog još uvijek se vode kao "ugrožena" i "gotovo ugrožena" vrsta.

Iako je krivolov i gubitak staništa snažno doprinio izumiranju ove vrste u posljednjih nekoliko desetljeća, smatra se da je izolacija najveća prijetnja za opstanak sumatranskog nosoroga, jer ih je sada toliko malo da rijetko dobivaju priliku upoznati druge primjerke svoje vrste i pariti se. Ženke koje se predugo ne pare mogu razviti ciste u svojim reproduktivnim traktovima i postati neplodne – što je bio slučaj s Iman.

Procjenjuje se da je sredinom '80-ih oko 800 sumatranskih nosoroga zauzimalo guste šume na jugoistoku Azije, a njihovo stanište protezalo se sve do podnožja Himalaja. Ipak, najpesimističnije procjene kažu da je trenutna brojka preostalih jedinki ove vrste samo 30, što izaziva strah da bi vrsta uskoro mogla u potpunosti nestati.


Prevela: Ružica Ereš