Njemački gradić Bordesholm se uspješno napajao isključivo obnovljivim izvorima energije sat vremena

Prošlog su tjedna stanovnici ovog gradića, njih 7.500, postali prvi stanovnici u cijeloj Njemačkoj koji su na čitavih sat vremena koristili isključivo obnovljive izvore energije. Nakon tih sat vremena, ponovno su se povezali na komunalnu mrežu, a prijelaz je bio potpuno neprimjetan.

AUTOR: Interesting Engineering
OBJAVLJENO: 06.12.19 u 15:04
https://bit.ly/36auaqW
Kada je grad Bordesholm u Njemačkoj preusmjerio napajanje energijom isključivo na obnovljive izvore kroz sat vremena, božićne lampice nastavile su svijetliti kao i prije, a niti jedna nije zatreperila.

Prošlog su tjedna stanovnici ovog gradića, njih 7.500, postali prvi stanovnici u cijeloj Njemačkoj koji su na čitavih sat vremena koristili isključivo obnovljive izvore energije. Nakon tih sat vremena, ponovno su se povezali na komunalnu mrežu, a prijelaz je bio potpuno neprimjetan, prenosi Interesting Engineering.

Napajanje strujom u Brodesholmu omogućuje sustav za pohranu od 10 MW i baterijski pretvarači Sunny Central Storage tvrtke SMA Solar Technology AG.

Baterijski sustav omogućuje stabilizaciju napajanja i integriranje obnovljive energije, a omogućuje i smanjenje emisija ugljika. Štoviše zamišljen je kao dio "neovisne lokalne mreže" s kompletnim izolacijskim sposobnostima. Koristan je kada dođe do prekida napajanja strujom, kao i za paljenje lokalne mreže.

"Ova uspješna proba važna je prekretnica u energetskoj tranziciji", rekao je Boris Wolff iz SMA. "Ona pokazuje da obnovljivi izvori energije mogu opskrbljivati energijom bez utjecaja na stabilnost sustava. Zapravo, naši baterijski pretvarači izoliranoj mreži daju još veću stabilnost i kvalitetu električne energije od komunalne mreže".

Činjenica da nitko nije ni primijetio prelazak s elektroenergetske mreže na obnovljive izvore i natrag sama je po sebi veliki podvig.

Lokalni dobavljač energije, direktor komunalnog poduzeća Versorgungsbetriebe Bordesholm (VBB), Frank Gunther, rekao je da je ova proba bila "impresivna demonstracija kako je već moguće i ekonomski isplativo širenje obnovljivih izvora energije, zajedno s potrebnim skladišnim kapacitetima bez ugrožavanja pouzdanosti opskrbe".

To je fantastičan prikaz jer dokazuje da se obnovljivi izvori energije mogu koristiti za istodobno pružanje energije cijelim gradovima.

"Isključenje, rad izolirane mreže i ponovna sinkronizacija s komunalnom mrežom prošli su bez problema. Skladišni sustav je osigurao cjelokupnu gradsku potrošnju električne energije koja se dakle, mogla dobavljati isključivo iz obnovljivih izvora energije", rekao je Paul Robert Stankat, inženjer za razvoj sustava u SMA.


Prevela: Ružica Ereš