Srednjoškolci u SAD-u plastične vrećice recikliraju u prostirke za beskućnike

Problem beskućništva i plastičnog zagađenja samo su dio problema modernog društva. Srednjoškolka iz Lakewooda odlučila je potražiti rješenje za oba pitanja uz pomoć svog vannastavnog školskog kluba.

AUTOR: Healthy Food House
OBJAVLJENO: 18.01.20 u 12:31
https://bit.ly/3752Zyp
Problem beskućništva i plastičnog zagađenja samo su dio problema modernog društva. Plastika je bez sumnje materijal broj jedan koji je pomogao svim naprecima u tehnologiji i podigao naš životni standard, ali s vremenom je postao prijetnja ljudima, životinjama i okolišu.

Iako broj beskućnika raste, moguće ga je zaustaviti. Postoje razni provjereni programi i politička rješenja koja pomažu ljudima u obnovi njihovog života. Ipak, ta se rješenja moraju provoditi u razmjerima u kojima bi se učinkovito zaustavio ovaj problem zauvijek.

Srednjoškolka iz Lakewooda odlučila je potražiti rješenje za oba pitanja uz pomoć svog vannastavnog školskog kluba. Shelby Tillema vidjela je vijest o grupi žena pod nazivom Bev's Bag Brigade piše Healthy Food House.

Te su žene od 2009. godine napravile stotine prostirki za američke volontere, nevladin sektor koji pomaže onima koji su u potrebi, beskućnicima, ljudima koji se iz zatvora vraćaju u društvo, ovisnicima, ratnim veteranima, starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Isplele su tople prostirke napravljene od plastične pređe, nastale od plastičnih vrećica. To je Shelby dalo ideju da učini isto te je osnovala Lakewood High Plarn Club, gdje srednjoškolci recikliraju plastične vrećice u nešto što može pomoći ljudima koji su u potrebi.

Procjenjuje se da prosječna američka obitelj koristi 1.500 vrećica godišnje, tako da je ovo bolji način da ih upotrijebe, umjesto da se razlažu na otpadu narednih pet stoljeća.

Klub se sastaje svaki dan nakon škole kako bi stvarao prostirke.

"Uzimate reciklirane plastične vrećice za prehrambene proizvode ili bilo koje plastične vrećice i narežete ih na trake, a te trake vežete zajedno i tada nastaje plastična pređa", rekla je predsjednica i osnivačica Shelby Tilema.

Oni studenti koji su iskusni u ovoj vrsti tkanja, tkaju prostirke za spavanje koje su trajne, vodootporne i mekane. Nakon što završe pravljenje prostirki, daruju ih Akcijskom centru Jeffco koji ih onda dalje dijeli beskućnicima.

Shelby tvrdi da će klub raditi čak i nakon što diplomira i tvrdi da bi bilo fenomenalno ako druge škole krenu oponašati ovu ideju. Ovakvi klubovi su u porastu.

Nakon što je Kaitlyn Mclean iz Salt Lake Citya saznala za tužne statistike koje govore o broju ljudi koji se svakodnevno smrzavaju u njenom gradu, odlučila je pokušati im pomoći.

"Opstanak je najosnovnija potreba. Kako imamo ovdje, gdje se svi brinu, ljude koji se smrzavaju do smrti", pomislila je.

McClean je naučila tkati od majke, tako da je osnovala malu široku organizaciju pod nazivom Bags to Beds.

Volonteri su od 2017. uspjeli pretvoriti stotine plastičnih vrećica u prostirke za beskućnike. Ovisno o razini iskustva s tkanjem koje posjeduju volonteri, potrebno je od 10 do 40 sati da se napravi jedna prostirka. Svaka prostirka sadrži 300 do 500 plastičnih vrećica, a vrećice se prikupljaju prije projekta.

Aleatha Leader, redovna volonterka organizacije Bags to Beds kaže da je tkanje jednostavno. "To nije nešto čemu se trebate dugo posvetiti. Dovoljno je nekoliko puta tijekom semestra. Ovaj mali dio, mogu učiniti. Ne mogu im omogućiti dom i osigurati da jedu svaki dan, ali mogu izdvojiti dva sata i pokušati omogućiti da im bude barem malo udobnije", rekla je.

"Najsrdačniji komentar na sve ovo bio je onaj u kojem mi je rečeno da se samo gledanjem u prostirku na prvi pogled može reći da je to netko napravio samo za vas. Netko vani, koga ne poznajete, brine se dovoljno da odvoji vrijeme i energiju za to".


Prevela: Ružica Ereš