Capsula Mundi: Novi pristup ukopu pokojnika

Tijelo se stavlja u fetalni položaj u biorazgradivu kapsulu, iznad koje se posadi stablo ili sjeme stabla po želji. Kapsule i drveće mogu se saditi zajedno s drugima i s vremenom formirati "spomen-šumu".

AUTOR: Healthy Food House
OBJAVLJENO: 19.01.20 u 17:25
http://bit.ly/2RuNQA1
Ljudi su počeli preispitivati sve tradicije, što je bez sumnje korisno jer donosi revolucionarne promjene u društvu. Tako mnogi sada mijenjaju i pristup prema smrti, a novi talijanski projekt nudi zanimljiv koncept za ukop pokojnika.

Projekt talijanskih dizajnera Anne Citelli i Raoula Bretzela, pod nazivom Capsula Mundi, temelji se na "transformaciji" tijela u sjeme drveta nakon smrti.

Ideja im je pala na um još 2003. godine nakon što su pred kraj dizajnerskog sajma Salone del Mobile vidjeli tone bačenog namještaja.

"Bilo je to veliko natjecanje u osmišljavanju inovacija, no gotovo nikoga nije bilo briga o budućem utjecaju niti hoće li netko taj namještaj zaista koristiti. Počeli smo razmišljati o projektima koji bi mogli imati i ekološku dimenziju. Smrt je dio našeg života, no na dizajnerskim sajmovima nikoga nije briga za to jer je to aspekt našeg života o kojem ne želimo misliti. Ne volimo razmišljati o smrti kao o dijelu života", rekao je Bretzel.

Umjesto drvenih kovčega, ovaj dizajnerski par osmislio je organsku i biorazgradivu kapsulu. Na taj način pokojnik će osigurati hranjive sastojke za drvo koje odabere, a koje se postavlja iznad mjesta na kojem će biti pokopani, piše Healthy Food House.

"To je kapsula jajastog oblika načinjena od biorazgradivog materijala u koje se postavljaju naši pokojni za pokop. Pepeo se nalazi u malim bio-urnama jajastog oblika, dok će tijela biti položena u fetalni položaj u većim kapsulama. Ona se kasnije ukopava u zemlju kao sjeme", piše na službenoj web stranici.

Tijelo se stavlja u fetalni položaj u biorazgradivu kapsulu, iznad koje se posadi stablo ili sjeme stabla po želji. Kapsule i stabla mogu se saditi zajedno s drugima i s vremenom formirati "spomen-šumu".

Ipak, zbog zakona o pokopavanju u Italiji, fizička komponenta ove ideje još uvijek nije ostvarena. No, riječ je o zaista zanimljivoj ideji, a ako se projekt uspješno ostvari, mnogi bi mogli stvoriti osjećaj povezanosti sa svojim najmilijim pokojnima kroz brigu o drvetu.

"Groblja će poprimiti novi izgled, a umjesto hladnog i sivog krajolika kakav su danas, izrast će u živopisne šume", pišu dizajneri.


Prevela: Ružica Ereš